6. januar

6. januar 1920 - 2020 (6/365)

Rev har blitt jaktet her til lands i alle tider, men de siste tiårene har det ikke vært store inntekten på det. Jakt på rev er ikke særlig politisk korrekt, og det finnes ikke noe norskt, kommersielt marked lengre.

Ikke får man brukt kjøttet til noe, og det å ikle seg pels av rev i Norge anno 2020 er vel noe svært få ville ha gjort. Dessuten finnes det jo fortsatt noen revefarmer hist og pist, som leverer det som måtte være av etterspørsel.

Man skal ikke mange år tilbake før det var et større marked også her til lands. Jeg husker søstera gikk med rev rundt halsen på 80-tallet; nær sagt al dente - med labber og klor og greier. Hvor morbid ville ikke det vært i dag? Den gangen var det ikke mange som stusset over det.

Revejakt i Norge hadde sitt toppår på 70-tallet, med opp til 70,000 felte rever på ett år. Den gangen kunne en jeger få opp til 1000 kroner for en fin og frisk revepels. I dag ligger det på et sted mellom 50 og 80 kroner.

NJJF oppfordrer fortsatt til jakt av rev for å holde bestanden på et sunt nivå, og ikke minst for å luke ut sykdommer som skabb, rabies og andre parasitter. Jakt på rev, og da rødrev, gjør også naturen mer levelig for andre. Reven er ikke bare en slu jævel i barnebøkene, men tar årlig en stor andel fugleegg, rådyrkalver og lam med mer - og gjør langt mer skade enn for eksempel ulven. Forholdsvis mange jakter fortsatt rødrev i Norge, uten at man snakker særlig høyt om det. I fjor ble det felt rundt 25,000 rødrev her til lands, av en bestand man regner på ligger rundt en halv million.

Pels fra rev er forøvrig fortsatt populært i andre deler av verden, og de som feller en frisk rødrev med frisk pels sender denne til Oslo Skinnauksjoner, som én gang i året kan omsette pelsen. Dette skjer på en stor pels-auksjon i Helsingfors, og kjøpere fra den store vide verden kommer dit med sine sjekkhefter.

Den 6. januar 1920 rykket en visjonær og åpenbart pengeglad svenske inn en annonse i avisa «Nationen», der han fristet nordmenn med innovative tips for fangst og jakt av rev, mot at han selv fikk 5 kroner pr felte dyr.

Adjustments.jpeg

Hvordan dette opplegget skulle følges opp etter at folk eventuelt bestilte hans oppskrift for en vellykket revejakt, kan man jo bare lure på. Jeg tipper det ikke kom mange kronene nedover til Småland fra de som eventuelt svarte på annonsen.

I følge annonsen var prisen per rev i 1920 på ca. 100 kroner, noe som i dag ville vært tilsvarende rundt 2000 kroner. Gabrielssons andel per rev ville altså tilsvart en drøy hundrelapp etter dagens kroneverdi.