5. januar

5. januar 1920 - 2020 (5/365)

Helt siden bilen kom til Norge har den bydd på unike utfordringer for brukerene, spesielt vinterstid. Den første bilen i Norge skal faktisk ha blitt importert til Gjøvik i 1895. Det tok noen år før bil nummer to kom til landet, og i 1905 var det kun 60 biler registrert i Norge. Det var ikke før etter at bilkjøring faktisk ble lov i 1912 at folk fikk øynene opp for dette nye transportmiddelet. Før 1912 måtte man ha spesielt løyve, og bilkjøring uten dette var forbudt.

Flere nordmenn har både før og etter 1912 forsøkt seg på å lage egne biler, og en del prøvde å tilpasse disse farkostene, eller andre allerede eksisterende biler, til våre snørike vintre.

På Raufoss lagde en gjøvikenser i 1920 en bil med meier, som ble produsert i seks eksemplarer. Bjering het bilen, etter oppfinnerens etternavn, men ble en stor fiasko -både på grunn av de lite funksjonelle meiene, og at bilen var veldig veldig dyr å produsere.

På Hedmarken hadde fylkesdyrlege K. Blystad noen år tidligere sett seg lei på at de tidlige bilene ikke kom seg frem til gårdene han skulle besøke, og satte seg også ned for å konstruere meier som skulle passe på bilen. Ikke en ny farkost fra bunnen altså, men et sett meier som kunne festet på bilene.

Muligens kom disse ideene fra USA, for der hadde også flere prøvd å lage biler med meier - forløperen til det vi i dag kjenner som snøscooteren.

Blystad hadde jobbet med denne ideen i fire år før en prototype var klar for testing.

Stavanger Aftenblad fanget opp dette, og hadde en notis om konstruksjonen i avisen mandag 5. januar 1920.

Adjustments.jpeg

Blystads konstruksjon ble naturligvis heller ingen stor suksess, og han fikk heller konsentrere seg om å være dyrlege i stedet for revolusjonær oppfinner.

Blystad sin far var også dyrlege, og opprinnelig kom familien fra Romerike. Det var denne familien som forøvrig ga navnet sitt til tettstedet vi i dag kjenner som Blystadlia.

Dyrlege Blystads meier montert på en bil. Bildet er tatt i 1924, og finnes i Digitalarkivet.

Dyrlege Blystads meier montert på en bil. Bildet er tatt i 1924, og finnes i Digitalarkivet.

Et bileventyr i Vest-Oppland: En Bjering med styre-meie foran. Bilen står i dag på Norsk teknisk museum.

Et bileventyr i Vest-Oppland: En Bjering med styre-meie foran. Bilen står i dag på Norsk teknisk museum.