4. januar

4. januar 1920-2020 (4/365)

Allerede i dag traff jeg på første hinderet i dette prosjektet. 4. januar 1920 var en søndag, og det kan vise seg å være vrient å komme over søndagsaviser for 100 år siden. Kompromiet må bli å hente frem en 100 år gammel annonse for et eller annet arrangement som går på den valgte datoen, og den første i år er hentet fra Trondhjems Adresseavis.

Trondhjem skiklub ble stiftet så tidlig som i 1884, og søndag den 4. januar 1920 inviterte de til sitt årlige marked med brask og bram. Dette var tydeligvis et marked med det lille ekstra, for programmet var omfattende.

Markedet ble holdt i Arbeiderforeningens lokaler i Kongens gate 19, og startet klokka 7 1/4, eller som vi ville sagt i dag, klokka 19.15. Lokalene er i dag kjent som Byscenen, og ble restaurert foran re-åpningen i 2010.

Her fikk de fremmøtte både musikk, taler, skrøner, kabaret og revy - og det ble reklamert med en “fin, fin restaurant”, loddsalg, tombola og lykkehjul.

Vise- og kupletsanger Fru S, skrønemaker Kalle Vold og kabaretsangerinnen Frk. X stod alle på programmet, og jammen fristet ikke Trondhjem skiklub også med “Chaplins konkurrent” i ett av numrene denne dagen.

Kalle Vold er i folketellingen fra 1910 registret som maler og skuespiller av yrke, og var tydelig en kar med mange strenger - for jammen sang han ikke også!

Kan man egentlig ønske seg mer på et marked arrangert av en skiklubb?

Adjustments.jpeg