2. januar

2. januar 1920 - 2020 (2/365)

Både Hedmark og Oppland er nå offisielt historie fra og med 1. januar 2020, men dagens “hundreåring” kommer fra Hedmarks første dagsavis, som ble etablert av Fredrik August Hess i Kongsvinger i 1846.

Avisa het Hedemarkens Amtstidende, og ble gitt ut helt frem til 1959.

Mye av det som stod i avisen for 100 år siden ville aldri kommet på trykk i dag, så i løpet av året vil det kunne komme klipp som etter dagens standard sikkert vil både støte og irritere folk. Samme hvordan man vrir og vender på det, så var det imidlertid et avtrykk av dens samtid, og jeg mener det er feil å gå tilbake å sensurere og moderer historien - slik vi har sett har blitt gjort med alt fra Astrid Lindgren-bøker til Disney-filmer.

Dagens utklipp fra 2. januar 1920 er et slikt.

Avisa referer til et herredsmøte i Nord-Odal i romjula 1919, der mennene (for det var sikkert bare menn) tok opp en søknad fra en kirketjener om å få lagt inn telefon. Han fikk grønt lys for dette mot at han betalte selv, men i diskusjonen som ledet opp til avgjørelsen var det mange som ytret sin skepsis mot telefonen.

Adjustments.jpeg

Diskusjonen sier både noe om hvordan kvinner ble omtalt, og hvilken skepsis man hadde mot ny teknologi, for hundre år siden - som i det store bildet ikke er så lenge siden, men som i dagens høyteknologiske og kjønnsbalanserte Norge virker uhorvelig lenge siden.

Det spørs om ikke denne Holtet selv for hundre år siden ertet på seg en del med sine uttalelser, som også ble gjengitt i lokalavisa. Det ble neppe hverken biff eller småkaker på ham etter at kona hadde lest avisa!