1. januar

1 januar 1920 - 2020 (1/365)

I en tid der «fake news» har blitt et begrep og en vanlig snakkis, spesielt blant de mange konspirasjonsteoretikerne bak tastaturene rundt om i det vide land, så kan det være greit å minne om at det også for hundre år siden nok ble en del «fake news». Kildekritikk var det så som så med, spesielt i forhold til telegrammer som ble sendt fra andre land.

Fredag 1. januar 1920 meldte Agderposten at en tidligere melding om at prinsregent Aleksander av Jugoslavia hadde blitt drept i en eksplosjon i Beograd bare var oppspinn.

Adjustments.jpeg

Aleksander endte til slutt opp som Konge av Jugoslavia, men kanskje var nyhetsbyrået bare litt forut for sin tid.

I oktober 1934 ble han faktisk myrdet i et attentat. Dette skjedde mens han satt i en åpen bil i en prosesjon i franske Marseille.

Attentatsmannen var den bulgarske sjåføren og revolusjonæren Vlado Tsjernozemski, som skjøt og drepte både Aleksander, den franske utenriksministeren, og deres sjåfør.

Attentatet var forøvrig et av historiens første som ble fanget på film.

En fransk politimann pågrep Tsjernozemski, men innen han fikk tilkalt forsterkninger hadde den sinte folkemengden allerede rukket å slå ham i hjel.

PS: Nå er det muligens «fake news» også at Agderposten ble gitt ut på første nyttårsdag 1920. 1. januar var på en torsdag, og ikke en fredag slik det stod på avisen. Enten var altså dagen eller datoen feil her - mest trolig datoen, da Agderposten ikke er å finne i arkivet den 2. januar. Det blir derfor trolig vrient å finne igjen aviser i arkivet fra røde dager, så jeg får se hvordan jeg løser dette i 1920-prosjektet i år.