Alabama Pines

I dag skal vi en tur over dammen, sånn rent metaforisk, og vi drar til den amerikanske delstaten Alabama.

I dette området bodde det urfolk i flere tusen år, før den hvite mann begynte å snuse rundt på 1500-tallet. Først spanjolene, og deretter franskmennene godt inn på 1700-tallet. De slo seg også ned, og etablerte de første koloniene i området.

Urfolket ble etter hvert drevet på flukt eller tatt av dage, slik som den hvite mann dessverre hadde en tendens til å gjøre. Igjen stod navnene, som i dag også er en arv fra de ulike urspråkene som ble snakket i området. Navnet Alabama for eksempel kommer fra språket Choctaw, og skal bety noe sånt som «Krattskogrydderne» - skjønt de lærde strides om dette opphavet.

På begynnelsen av 1800-tallet tok amerikanerne over styringen, og den 14. desember 1819 ble staten Alabama innlemmet i USA - som den 22. staten i rekken.

Det er altså på dagen 200 år siden i dag, og overalt i staten Alabama har året til nå vært en eneste stor festforberedelse til i dag. Dette blir Thanksgiving og julaften i ett, og det er planlagt storstilt feiring i alt fra småbyer, og til hovedstaden Montgomery - og ikke minst i den største byen Birmingham (ca 210,000 innbyggere).

Da blir det også så klart musikk, for Alabama har en lang og solid musikktradisjon. En hel haug med gode artister og band sokner til staten, og spesielt i byen Birmingham har man fostret opp mange gode artister, med Emmylou Harris som den mest kjente.

Det er imidlertid en småby på kun 13,000 innbyggere som er selve gralen når det kommer til musikk i Alabama.

Byen heter Muscle Shoals, og ligger omtrent midtveis mellom Birmingham og Nashville, Tennesseee.

Her ble det fra 60-tallet produsert en rekke gode plater, og flere band valfartet til byen for å spille inn musikk i ett av de med tiden mange studioene i byen.

Etta James, Wilson Pickett, Aretha Franklin, Lynyrd Skynyrd, Bob Dylan og Rolling Stones med flere var her, og i nabobyen Sheffield, der selve Muscle Shore Studios lå.

I mer moderne tid har artister som Allison Krauss og en av mine favoritter Jason Isbell fått sine gjennombrudd fra dette miljøet.

Jason Isbell får også æren av å hylle staten Alabama i anledning dagens jubileum.

Låta «Alabama Pines» ble gitt ut på Jason Isbell and the 400 Units’ plate «Here we rest» fra 2011, og stod heldigvis på setlista da jeg så bandet live på Sentrum Scene for noen år siden.

Låta handler om Jason Isbells kjærlighet for hjemstaten Alabama.

«You can't drive through Talladega on a weekend in October.

Head up north to Jacksonville. Cut around and over.

Watch your speed in Boiling Springs.

They ain't got a thing to do. They'll get you every time.

Somebody take me home through those Alabama pines.

Somebody take me home through those Alabama pines.»