Sju

Sju. Syv. Seven. 7.

I det gamle Egypt ble 7 sett på som et hellig tall. Så hellig at de i en lengre periode unngikk å bruke og skrive det tallet. Alt gikk i sykluser på 7, og de gamle Faraoene bestilte alltid sju av hver ting.

Vi kjenner det fra julebaksten her i Norge. Julens sju slag.

Primtallet 7 går igjen i flere religiøse sammenhenger: De sju dødssyndene. Sjuende himmel. Sju-armet lysestake. Jordens sju underverker. Sjuendedagsadventister (gærningene til Joseph Smith).

Tallet sju har alltid vært forbundet med mystikk siden kaldeerne (fra sydlige Mesopotamia) begynte å studere himmellegemer og startet med det vi i dag kjenner som astronomi - verdens eldste form for naturvitenskap.

Sju planeter. Sju dager. De sju hav. Sju farger i regnbuen.

Også i folketro og eventyr dukker tallet opp. Den sjuende far i huset. Snehvit og de syv dvergene.

I naturen forøvrig ser vi det også. De syv søstre. Sju kontinent. Seven Summits.

Vi har andre uttrykk som «til syvende og sist» eller «sju lange og sju brede». I Norge hadde vi til og med tradisjon å kalle barn nummer sju i ungeflokken for Syver.

I Steinerskolen, der min eldste går og min yngste skal begynne til høsten, ser de på menneskets utvikling i 7-årsfaser: 0-7 viljen, 7-14 følelsene, og 14-21 tanken.

Et menneske er da, i følge Rudolf Steiners tanker, ikke fullt utviklet til å kunne prosessere alle tanker før de har blitt 21, og alle de tre fasene trenger forskjellig tilnærming for læring.

Blackjack. Vekten av sjela. 21 grams. 21/3 = 7.

Hva så med i dag, 7. februar?

For 116 år siden, i det herrens år 1804, kom en gutt ved navn John til verden i den lille byen Rutland, Vermont. Året etter flyttet de til Middlebury, Vermont, der faren fikk jobb som skredder.

Faren William forlot kona Sarah og de tre små barna i 1808, fordi han hadde hørt at det var muligheter for å tjene store penger i England. Han emigrerte altså motsatt vei. Etter han gikk om bord på båten som skulle frakte ham østover, så var det ingen som hørte fra ham igjen.

Mora Sarah måtte oppdra og forsørge tre unger alene, og ungene måtte tidlig finne seg arbeid for å klare seg selv.

Som 17-åring begynte John som lærling hos en lokal smed, og ble etterhvert en kløpper til å smi.

I 1836 flyttet han til Grand Detour (for et herlig navn på et sted!), Illinois. Der skjønte han fort at bøndene ikke hadde godt nok utstyr til å pløye i den harde prærie-jorda, så han smidde en ny prototype på en plog. I 1837 startet han produksjon, og brukte sitt eget navn som firmanavn.

The rest is history, som man sier. Mannen het Deere til etternavn. Firmaet vokste og vokste, og i dag er det blant de 400 største selskapene i verden.

Logoen er en gul hjort på den karakteristiske grønne bakgrunnen. Et visuelt ordspill på firmaets og familiens etternavn.

John Deere har siden John sjøl kun hatt sju toppleder sentralt, hvorav seks av disse har vært i slekt med John Deere.

Nok en sjuer altså. Men nå over til film og musikk.

Vi har en rekke filmer med tallet sju i tittelen: «The magnificent Seven» (Sturges, 1960), «Se7en» (Fincher, 1995), «Seven Samurai» (Mifune, 1954) og «Det syvende innseglet» (Bergman, 1957) som noen eksempler.

I musikkens verden finner vi både flust med låter og band med sju i seg. «Seven Years» (Norah Jones), «Keeper of the Seven Keys» (Helloween), «Seven Nations Army» (The White Stripes), «Sju» (Hellbillies) og «Seven Spanish Angels» (Willie Nelson) for å nevne noen låter. «Shed Seven», «Seven Mary Three», «Avenged sevenfold» og «Number Seven Deli» for å nevne noen band. De to førstnevnte er begge band jeg har hørt mye på opp gjennom.

«Seven Mary Three» (også skrevet «7M3» eller «7 Mary 3») oppdaget jeg med den herlige plata «American Standard» (1995). Bandet ble først stiftet i 1992 i byen Williamsburg, Virginia, der både Jason Ross og Jason Pollock studerte ved The College of William and Mary - USAs nest eldste institusjon for høyere utdanning etter Harvard.

Om navnet Mary kanskje har blitt sådd der, har jeg ikke funnet noen kilder på - men det de selv sier er at bandnavnet stammer fra et politiradio-signal brukt i en gammel TV-serie.

«Water’s Edge» (som er ei slags ‘murder ballad’ innpakket i post-grunge rock med hardtslående trommer) og «Cumbersome» ble bandets to største hits fra denne plata, uten at jeg tror så mange i Norge utenom «min gjeng» har hørt så mye av dette.

Innenfor slik post-grunge stil så var det stor tetthet med pre-hipster capser og t-skjorter - så det ville ikke overraske meg om en eller flere i bandet hadde en John Deere-caps eller t-skjorte. Det skulle John Deere ha visst tilbake på tidlig 1800-tallet, at han om over hundre år ville blitt en merkevare også innenfor klær og hodeplagg. Arven etter skredderen?

Dags da for dagens låt. Jeg liker «Seven Mary Three» også når de er litt mer nedpå, og kunne valgt flere låter her i dag.

Valget faller på ei låt som ble gitt ut på en samle-CD til inntekt for organisasjonen Surfrider Foundation, som jobber for miljøvern, bevaring av hav, strender og bølger, bevisstgjøring i forhold til plastikk-problematikk i havet, rent vann osv.

Utgivelsen het «Music for our mother ocean», og plata var stappet full av store artister som Pearl Jam, Soundgarden, Primus, Jewel, Beastie Boys, Silverchair og Sublime med flere.

I dette selskapet dukker også Seven Mary Three opp med den nydelige låta «Blackwing», som ellers bare var bortgjemt på ei B-side plate med Williamsburgs store sønner.

Lyssna och njut - og ta vare på Mother Ocean!