Måndag

Som totning hadde jeg ikke annet forhold til bygda Ringebu enn at stedet, i følge den klassiske vitsen, var oppkalt etter det nynorske ordet for telefonkiosk.

Bygda var bare et sted du kjørte forbi på veg oppover dalen langs E6 - med noe så eksotisk som et gårdstun midt på Europavegen, der du kunne stoppe på og kjøpe egg fra ei selvbetjenings(ringe)bu.

Etter at jeg flyttet til Lillehammer i 2005, og fikk barn her fem år senere, så skjønte jeg også at Ringebu var litt mer enn det. Tettstedet hadde en fin lekeplass midt i sentrum, noen koselige ‘arts and crafts’-butikker, en folketom, men trivelig, kinarestaurant - og ikke minst den lokale stoltheten Annis pølsemakeri - et aldri så lite pølsemakerieventyr som nådde helt til Mathallen i Oslo.

Og dett var dett. Trodde jeg. Men i fjor ble jeg gjort oppmerksom på av en quizkompis at bygda jammen meg også huset en, for meg, godt, gjemt perle i musikksammenheng - nemlig Arnemoen gård.

Da legen Per Ove Hagestuen for noen år siden flyttet tilbake til gården han trådde sine barne- og ungdomsår på, på Kjønås like nord for Ringebu sentrum, så var det først og fremst for å ta over jobben som kommunelege. I tillegg ønsket han å gjøre noe mer ut av slektsgården enn å kun dyrke jorda, lage rundballer og vedlikeholde gården.

18nyh_Arnemoen gard2.jpg

Den særdeles musikkinteresserte og driftige legen investerte både tid og penger i gården, og bygde om låven til et skikkelig konsertlokale - og høsten 2017 var det dags for live musikk på gården. Selv skriver de følgende om konseptet sitt:

«Låven på garden er nå blitt en arena for musikalsk og kulturell input som byr på ekte råvarer innen rock, countryrock og viserock. Arnemoen Gard skal være et sosialt møtested hvor man kan ha fokus på å lytte, utforske og utvide sin musikkhorisont»

No Depression, alternative country, Amerikana, Folk-, Roots- og Heartland-musikk har alltid hatt en solid forankring også her hjemme, da særlig gjennom Tom Skjeklesæter - som både ivrig skrev om denne typen musikk i Beat (musikkblad, 1985-1999) og ikke minst festivalen Down on the Farm i Halden (1989-1999, 2006-2011)

Det finnes også eminente musikkblogger på nett innenfor sjangeren, som «Dust of Daylight» og «The Wilhelmsens» .

I tomrommet etter Down on the Farm så har Arnemoen gard på den korte tiden den har eksistert vært en glitrende erstatning, og på flere amerikanske band og artister har vært innom gården på Ringebu: Jeff Porter, Bob Walkenhorst (begge fra The Rainmakers), Jerry Leger og Robbie Fulks - for å nevne noen.

I fjor startet konsertsesongen på Arnemoen på denne datoen, men i år har vel der meste allerede blitt lagt på is pga Corona-situasjonen.

Da blir det å skru klokka tilbake ett helt år, og sette på Valdres-bandet «Måndag» på nok en mandag på hjemmekontoret. Bandet leverer roots-rock/amerikana på dialekt, som en slags blanding av Bönkers og Haugen-brødrenes (ja, de fra Hellbillies) The Respatexans. Bandet er også inspirert av artister som Ryan Adams, Drive by Truckers og eldre Wilco.

Så satser jeg på å oppleve Arnemoen gård med egne øyne og ører så snart denne unntakstilstanden er over. Lover!