Svarta bjørn

Anna Rebekka Hofstad ble født den 7. april 1878 på øya Tjøtta på Helgelandskysten - øya som de historieinteresserte av oss husker fra Vikinghistorien som hjemplassen til en av Olav den helliges overmenn, Hårek fra Tjøtta.

Som 4-åring flyttet hun innlands til ei bygd i Rana kommune, der hun vokste opp.

I ung alder tok hun seg arbeid som kokke langs Ofotbanen, som var under bygging. Flere tusen rallare var engasjert med å bygge denne jernbanen, som skulle gå fra Narvik i vest, eller Viktoriehamn som byen tidligere het, og helt til Luleå i øst.

Over 20 år tok det å ferdigstille den over 50 mil lange traseen, som på norsk side kaltes Ofotbanen, mens på svensk side gikk under navnet Malmbanan.

Det var lange og slitsomme dager for alle rallarne som var i sving, og mat måtte de ha - så det var mange kokker i sving for å dekke behovet.

Ei av kokkene fikk tilnavnet «Svarta Bjørn» av en samisk rallare, på grunn av sitt ravnsvarte hår og atletiske kropp. Hun skulle i følge noen av kildene også muligens ha vært gledespike for rallarne, men dette er aldri hundre prosent bekreftet.

Legenden om «Svarta Bjørn» ble etterhvert en kjent historie i områdene rundt Ofotbanen, og i 1969 ble Anna Rebekka Hofstad nevnt som den mest sannsynlige personen bak denne «legenden». Da hadde Narvik by allerede en ti års tid hvert år kåret årets «Svarta Bjørn», etter kriteriene ca 20 år og «mørk, uredd og nysgjerrig».

Svarta_Bjorn.jpg

Opp gjennom årene har det blitt skrevet så vel bøker som masteroppgaver om denne legenden, samt at det også i 1979 ble gitt ut en svensk film om «Svarta bjørn».

I Narvik ble det på 80-tallet satt opp en statue i bronse av «Svarta bjørn». På slutten av 90-tallet fikk Kari Bremnes i oppdrag å lage musikk til en oppsetning om «Svarta bjørn» for Festspillene i Nord-Norge (1998). Låtene ble til slutt til ett eget studioalbum, som ble utgitt litt senere samme år.

Anna Rebekka Hofstad døde allerede som 22-åring i september 1900. Historiene om hvordan hun døde spriker litt; alt fra sykdom (tuberkulose) og til at hun døde etter et slagsmål med ei annen kokke, om gunsten til en rallar som het Ådals-Kalle.

Ingen av historiene kan verifiseres, men det som er sikkert er at Anna Rebekka ble gravlagt på rallarkirkegården i Tornedalen før jul i 1900.

Noen av Kari Bremnes sine flotteste låter ble skrevet til nettopp «Svarta bjørn»-oppsetningen, og ublu nok blir derfor Bremnes årets første artist som får to låter på rad.

«De satte det opp samme året æ kom fyret ved Tornehamn Båtan behøvde lys så de ikkje gikk feil Malmen sku frem over Troneträsk, Syvmilssjøen, der vika va djup og farlig for åra og seil Det va norskan som bygde de båtan åttring og fembøring mest Om vinter´n gikk malmen på isen med slede og hest»