With or without Yucca

Det nærmeste vi kommer palmer her til lands er Yucca-palmen, som pushes over en lav sko rundt på landets blomsterforretninger. Sjøl har jeg en slik en i vindusposten. Litt rammeskakk, og med preg av litt slurvete vedlikehold.

Grønne fingre skal jeg nok ikke skryte på meg. Hver vår går jeg hardt ut og handler alt mulig på Plantasjen, for jeg synes det er moro å dyrke litt diverse til eget bruk - men når høsten kommer er det stort sett bare potetene som har overlevd den norske sommeren.

Yucca-palmen er imidlertid ingen palme i det hele tatt. Buskveksten tilhører faktisk asparges-familien. Den gjengen du blant annet server knoppene av, gjerne svøpt i bacon.

Ett sted i verden vokser Yucca-palmen «Yucca brevifolia» (som høres mer ut som en trylleformel fra Harry Potter enn ei plante) naturlig i stort omfang - nemlig Joshua Tree National Park sørøst i solfylte California.

Joshua Tree er det engelske navnet på denne palmelignende aspargesplanta, og vekstvilkårene med masse sol og ørken passer planta godt. Den er imidlertid så hardfør at den også tåler kulde godt, så kalde netter i Mojave-ørkenen er heller ikke noe problem - omringet av puma, prærieulv og storløpegjøk pryder.

Storløpegjøken og prærieulven har blitt udødeliggjort gjennom Disneys «Roadrunner»-filmer. Bippe Stankelbein, altså. Bip-bip. Alltid på flukt fra Per Ulv. Roadrunner er det engelske navnet på denne gjøken, som da også kalles «veiløper» på norsk.

Da det irske bandet U2 i 1986 jobbet med oppfølgeren til «The Unforgettable Fire», så ønsket Bono at plata skulle ha et amerikansk tema. Bandet hadde turnert fem måneder rundt om i USA, og plata fikk arbeidstittelen «The Desert Songs». Under arbeidet med å ta bilder til albumet, så fartet de rundt i California med den anerkjente musikk-fotografen Anton Corbijn. Corbijn tok bandet med til nasjonalparken Joshua Tree, og viste frem de gedigne, krokete Yucca-plantene, som buktet seg mot den blodrøde horisonten. Bono ble betatt av både parken og Yucca-plantene. «The Desert Songs» ble vraket, og plata fikk i stedet navnet «Joshua Tree».

Bildene til coveret ble fotografert i desember 1986, og plata ble utgitt 9. mars 1987 - 32 år siden i dag. U2 har hatt en enorm karriere som fortsatt ikke er avsluttet, men plata «Joshua Tree» vil nok for alltid stå frem som det store mesterverket til bandet. De tidløse og suggerende låtene holder seg like godt i dag som for 32 år siden, mye takket være den lekre produksjonen av Daniel Lanois og Brian Eno. Platas største hit og en av mine absolutte all-time favorittlåter er den enkle, melodiøse balladen «With or Without You».

Teksta skrev Bono om den ambivalensen og kontrasten han følte på med å kombinere et liv som omreisende verdenskjent artist, og det å være en familiemann for sine kjære.

Låta ble kåret til 1987s beste av musikkbladet Rolling Stones’ lesere. Jeg falt for låta første gang jeg hørte den, og er en av få låter jeg gjennom årene faktisk aldri har blitt lei.

Så i dag, dagen derpå etter gårsdagens vårrull-gilde, gir jeg Yucca-palma i vinduet en ekstra skjenk, koker meg en kopp kaffe og setter på «With or Without You».