Knøttiade og tellerim

Sommeren 1974 ble Knøttiaden arrangert for første gang.

Det var lokalavisa Oppland Arbeiderblad som stod som arrangør, og fotballag fra Toten, Gjøvik og omegn var alle invitert til å være med. Knøttiaden var for de aller yngste, og jeg mener den øvre aldersgrensa var på 11 år. Turneringen gikk over flere uker i løpet av sommeren, med både innledende runder rundt om på de forskjellige banene, og et sluttspill som foregikk på ei bestemt helg og et bestemt sted. Alle deltakende spillere fikk diplom og medalje, og rosinen i pølsa for mange - nemlig lagbilde i sjølveste lokalavisa!

For å kunne være med i Knøttiaden, så må måtte laget meldes på og et navn med schwong av internasjonal klasse.

I 1974 var det ikke mange lag påmeldt, men OA ga seg ikke - og ut over 80-tallet ble etterhvert Knøttiaden en stor og populær greie for alle fotballspillende barn i Vestoppland. Større fotballklubber som Gjøvik/Lyn og Raufoss kunne melde på flere lag, men her var det ingen rullering. Spilte du på Ajax Raufoss, så spilte du på Ajax Raufoss. Det var også egne grender og bydeler som meldte på egne lag i Knøttiadens spede barndom.

Da jeg ble gammel nok fikk jeg selv også gleden av å spille i Knøttiaden. For Bøverbru United. Jeg mener første gangen var i 1986 (var vi med flere sesonger?)

Vi hadde kun ett lag påmeldt på Bøverbru i min tid, slik jeg husker det, og navnet var fast hvert år for de som fikk sjansen. Det var neppe en Scunthorpe United-supporter som hadde lansert det navnet. Før min tid var det også påmeldt et lag med navnet Bøverbru City. I Knøttiaden dukket alle de gromme lagene fra distriktet opp med enda grommere lagnavn. Ungene kunne virkelig leke fotballstjerner!

I tillegg til Ajax Raufoss og Bøverbru United, så har det vært en hel haug av lag med mer eller mindre kreative navn opp gjennom årene.

Liverpool Biri, Lena City, Solvoll United, Ajax Kirkeby, Celtic Vind, Stoke Fredeng, Tonga FC, Mustadroa City, West Ham Raufoss, Ihle Forest, Snertingdal Forest, Liverpool Reinsvoll, Milan Biri, Fredheim Brazil, Spartak Varde, Skreia FC, Everton Gjøvik/Lyn, KolbuKam United, Tottenham Gjøvik/Lyn, Luton Gjøvik/Lyn (der hadde noen gjort en god jobb!), Super Vind, Nordlia United, Juventus Biri, Hunn City (ordspill på Hull City), Lensbygda United, KK Rangers, Werder Lena, Leeds Reinsvoll, Toppen-Ham (fra Toppen Lensbygda) og Flamingo Kapp er bare noen av lagene som har vært med på Knøttiaden siden oppstarten for 45 år siden.

Knøttiaden fikk etterhvert påmeldte lag også utenfor Gjøvik og Toten. Fagernes City var første lag fra Valdres, da de ble med i turneringa i 1982. Lag som Lokomotiv Fagernes og Aurdal City har også hatt opptredener i turneringa, og i 1991 ble sluttspillet for første gang arrangert på Fagernes. I 1998 ble lag som Begnadalen United og Hedalen United med for første gang.

I 1983 kom det første laget fra Hadeland med: Lunner United. Fra Land kom det etter hvert med lag som Sunderland (ja, Søndre Land), Manchester Hov og Ringelia United.

En kald oktoberdag i 1994 lavet snøen ned, like før sluttspillet skulle gå av stabelen på Hov stadion. Men sluttspill ble det!

Knøttiaden var og fortsatt er årets vakreste eventyr for alle fotballglade unger i Vestoppland.

De siste årene har gruppespill utgått, og turneringen har i stedet vært avviklet på ei intensiv helg eller dag. De siste tre årene på Raufoss.

I fjor på denne dag, 14. september 2019, var det atter en gang duket for Knøttiaden. Den 46. i rekken. Den gang på Gjøvik stadion. 126 lag var påmeldt i følge OA.

En hel haug med spente unger spilte fotball fra morgen til kveld, og i enden vanket det tradisjon tro lagbilde tatt av OAs utsendte, og bilde på trykk i et eget Knøttiaden-bilag. Selv i en verden der unger er mer vant til medieeksponeringer, så vil jeg nok tro det fortsatt er spennende å «komme i papiravisa».

Screenshot_20200914_165346.jpg

Trolig har mange av dagens og gårsdagens lokale fotballspillere også vært innom Knøttiaden. Som et eksempel: Norges tidligere landslagskeeper Bente Nordby fra Raufoss spilte faktisk spiss for Liverpool Raufoss under Knøttiaden i 1983, og tidligere Raufoss og LSK-spiller Pål Strand var med å vinne cupen med Ajax Raufoss i 1985, etter å ha slått Liverpool Reinsvoll i finalen.

Screenshot_20200914_165453.jpg
Screenshot_20200914_170042.jpg

Dagens låt har dessverre ingenting med Knøttiaden eller fotball å gjøre.

Den henter jeg selvfølgelig fra mitt all time favorittalbum «August and Everything After» (Counting Crows), som ble utgitt på denne dag, 14. september, i 1993.

81IIi2avPWL._SL1200_.jpg

Takk for alle gleder og sorger gjennom uendelige gjennomlyttinger de siste 26 årene. Jeg håper det blir minst 26 til!

Telle-rimet «One for sorrow», som utgjør et av versene i denne flotte låta, er hentet fra et gammelt britisk barnerim. Dets opphav er ukjent, men rimet er basert på gammel engelsk overtro. Skjærer i flokk ble sett på som et illevarslende tegn, og det antallet skjærer (magpies) man så, var et tegn om hva som kom til å skje i nær fremtid. Amerikanerne adopterte rimet, men byttet ut skjæra med kråke - siden den fuglene er mer utbredt på andre siden av Atlanteren.

crow_2_2017.jpg

Som dere vel har skjønt har også dette barnerimet gitt inspirasjon til bandnavnet Counting Crows. Hvis jeg en gang skal tatovere meg, så har jeg alltid tenkt at det rimet, deler av det rimet, eller i kråke ville vært et bra sted å begynne.

Eventuelt Knøttiaden-logoen fra 1986.

One for sorrow, two for joy Three for girls and four for boys Five for silver, six for gold Seven for a secret never to be told