Chapel Hill

Byen Chapel Hill i North Carolina ble grunnlagt rundt 1750 av William Barber, og huser blant annet University of North Carolina - som ble grunnlagt så tidlig som i 1789, og som regnes som USAs eldste universitet.

5110.jpg

I 1969 ble byen den første, i det som store området defineres som Sørstatene, som valgte en afro-amerikansk borgermester.

Hans navn var Howard Lee (1934-), og var født i staten Georgia. Han flyttet til Texas etter at han vervet seg til det amerikanske Forsvaret, og ble stasjonert på Fort Hood. Der var det utbredt segregering, og i en tid da rasehatet fortsatt var stort i sør, så stod Lee opp for all urett - og arrangerte blant annet demonstrasjoner mot denne ordningen.

Etter en tur ut i Koreakrigen som ambulansesjåfør, i beste M.A.S.H-stil, så ble han utskrevet fra Forsvaret i 1961. Etter et kort opphold i Savannah, Georgia, så flyttet han til Chapel Hill, og begynte på en mastergrad i sosialt arbeid ved UNC.

Etter å ha opplevd rasehatet på kroppen også der, så bestemte han seg for å gå inn i lokalpolitikken - og 6. mai 1969 - for 51 år siden i går - ble han valgt til borgermester.

Howard_Lee_Poster_Town_of_CH.jpg

I løpet av sine seks år som borgermester i Chapel Hill, så var han blant annet toneangivende i å opprette kollektivsystemet i byen - med bybusser, gjennom Chapel Hill Transit.

I dag er bybussene et eksempel til etterfølgelse. Alle busser i byen er gratis, og finansieres ved hjelp av lokale skatter og deler av studieavgiften til studentene ved UNC.

Bussparken er i dag stort sett enten elektriske eller hybrider, de er universelt utformet med rullestolrampe, og de har et live-tracker GPS-system som gjør at folket til en hver tid kan følge med på hvor bussen er, og når den kommer.

Byen ble i 2009 stemt fram blant USAs 25 fineste småbyer, og det meste er på stell i byen - ikke minst takket være Howard Hill og Chapel Hill Transit. Sentrum av byen nesten er bilfritt, takket være det fantastisk gode busstilbudet.

Byen har som staten forøvrig fostret en del flinke artister, og to av dem stod på scena på John Dee i Oslo 7. mai i fjor: Andrew Marlin og Emily Frantz.

Duoen kaller seg Mandolin Orange, etter en oransje mandolin som Andrew Marlin en gang hadde, og har i år 10-årsjubileum som band. På disse årene har det blitt fem solide folk/americana/blågress-plater, og konserten i kveld er faktisk nær utsolgt - så de har gått hjem også hos nordmenn med god musikksmak.

Mitt låtvalg i dag blir den nydelige «House of Stone» fra plata «This Side of Jordan» (2013).