Valborg

I dag må du gå ut og samle blomster, grønne greiner og andre vekster, hvis du finner noe så tidlig på året. Bor du et stykke syd for Dovrefjell har du nok bedre odds for en bedre fangst, og bor du i Sverige så vet du mest sannsynlig også hvorfor du skal jakte dette i dag.

Ett av årets festlige høydepunkter i nabolandet starter nemlig ved solnedgang i kveld: Valborgsnatten.

Da skal maistanga pyntes og reises opp, det skal festes helt til morgenkvisten med dans og musikk, og det skal tennes bål gjennom den svarte natten. Valborgsaften, Valborgsnatten - eller bare Beltane, som kvelden og den påfølgende morgenen opprinnelig kaltes på gælisk.

var-och-när-du-kan-fira-valborg-i-stockholm.jpg

I år blir nok kvelden og feiringen digital, i et land som virkelig har kommet skeivt ut i pandemiens vår. Men hva er egentlig denne Valborgsnatten?

Kvelden er sterkt forankret i folketro, naturtro og også den paganistisk «religionen» Wicca, som er en moderne (1946-) variant av det man i gamle dager kalte heksetro. Heksenatt ble også natt til 1. mai kalt, og det er i kveld heksene setter seg skrevs over sopelimen og setter kursen mot Blokksberg - som i det virkelige liv er et 1142 meter høyt “fjell” sentralt i Tyskland. Beskyttelse mot heksekunst og øvrige onde makter stod sterkt i folketroen på denne kveld og natt.

Brocken_vom_Torfhaus.jpg

I Norge har heksenes hovedstad blitt sagt å være Tromsø. Der skal trollkvinner fra gammelt av tatt seg inn i kirken for å feire djevelen, og da Kirsten Ibsdatter i 1623 ble dømt og brent på bålet som heks på Jylland i Danmark, så kunne hun før døden proklamere til de skuelystne at hun sammen med flere andre trollkvinner hadde brukt å dra nordover til Tromsø i Norge.

Her til lands har vi uttrykket «Dra til Blokksberg», mens det faktisk i Danmark tidligere var et uttrykk som het «At ride / fare til Troms», der sivilisasjonen visst nok tok slutt.

Et gammelt dansk eventyr om trollkvinner heter «Rejsen til Troms», og følgende står i ei annen historie om denne tilknytningen til Nordens Paris.

«Valborgaften nyter heksene sin nattverd av Fanden i Troms. Brødet presenterer han dem på et flatt kinnbein av et esel, og vinen i en hodeskalle».

Valborgsaften har derfor også vært feiret spesielt i Troms opp gjennom, på grunn av denne linken.

Foruten å pynte maistanga, så bør du i dag sette ut ofringer til naturelementene. Ordet «beltane» betyr noe sånn som ildfest/ildgud, og bålbrenningen skulle tradisjonelt stå sentralt i kveld og natt.

En av de gamle tradisjonene var kjærestepar skulle danse rundt bålet til natten, for både forpliktelse og forlystelse. I Norge er det totalforbud for å tenne bål i perioden 15. april til 15. september, så skal du feire a Valborg her til lands - så anbefales enten egne bålplasser med dispensasjon fra regelverket, eller at du lager et bål på annet vis.

Valborgaften er en vår- og fruktbarhetsmarkering. Maistanga symboliserer mannlig potens, mens pynten med blomster symboliserer kvinnens fruktbarhet. I kveld er det altså duket for både den ene og den andre aktiviteten, og tenker du på å få barn, så kan muligheten komme i natt..

Valborg var en tidligere anglosaksisk prinsesse som endte sine dager som nonne i Tyskland. Der ble ett av hennes bein festet i en sprekk i naturen, og plutselig rant det en helbredende sevje eller olje ut - og folk valfartet til stedet for å smøre seg friske. Far fetched, ja visst.

Snorre skriver visst nok om a Valborg, men smører ikke på like tjukt. Hva som er sannhet eller ikke sås det vel tvil om i forhold til alle slike helgenforklarte skikkelser.

Svenske Håkon Hellström lagde for noen år siden en flott låt som het nettopp «Valborg», og hva passer vel bedre som musikk for dagen.