Henry Rollins, 17.11.99

17. november 1999 fartet jeg innover til Oslo sammen med en kompis for å høre den legendarisk Black Flag-vokalisten og alt-mulig-mannen Henry Rollins stå og fortelle historier om rockelivet med en punk-stand-up-comedy punch. Stand-up var ikke noe nytt for Rollins. Det var noe han begynte med tidlig på 80-tallet faktisk, og på YouTube ligger det også en del høggamle klipp for de som er interessert.

Rollins var i Oslo i kjølevannet av spoken words-utgivelsen “Think Tank” (1998) - eller opplesing uten musikk, som det stod i annonsen i Dagsavisen.

Rockefeller var for anledningen omgjort til sitteplasser, med pinnestoler ut over hele gulvet. Jeg mener vi satt relativt langt foran, litt på flanken. Kun et begrenset antall billetter var lagt ut for salg, siden det kun var sitteplasser, og jeg mener at det var stinn brakke. Billettprisen var pene 160 kroner.

Jeg var aldri noen stor fan av Black Flag i ungdommen, men jeg har alltid vært fan av gode historier, og å høre på gode formidlere. Henry Rollins var jo en legende, og jeg for min del hadde egentlig mer et forhold til ham som skuespiller enn som punk-rocker. To år tidligere hadde han hatt en rolle i David Lynch sin film “Lost Highway”; en film jeg hadde en dyp fascinasjon for.

Jeg husker ikke noen detaljer rundt denne konserten… eller forestillingen, rettere sagt, men husker at jeg koset meg med å høre Rollins’ til tider ville historier fra eget liv samt herlige refleksjoner om samtiden og samfunnet.

Jeg har alltid vært en stor fan av den for lengst avdøde stand-up komikeren Bill Hicks, og etter mitt syn er ikke Rollins så veldig langt unna Hicks i måten å formidle på. Den tatoverte, beefa rockern uten nakke leverte sine drøye historier, erindringer og anekdoter med en innlevelse, entusiasme og råskap som var top notch og veldig Hicksk.

Historiene hans husker jeg ingenting av. Faktisk hadde hele forestillingen også gått i glemmeboken, og det selv om han tross alt hadde raljert i litt over to timer.

I går var jeg på quiz på Lillehammer, og da dukket plutselig Henry Rollins opp i ett av spørsmålene - og da kom jeg plutselig på det - han der har jo jeg sett lire av seg stories i Oslo for mange år siden!

I fjor skulle han faktisk på nytt til Norge og kjøre “spoken words”-forestillinger i både Trondheim og Oslo, men hele greia ble avlyst og utsatt på grunn av pandemien.

Dukker han opp igjen et sted nær deg, så anbefaler jeg å stikke dit - selv om prisen trolig er stivere enn nå enn den var i 1999.