13. januar (13/366) - Aloha Johnny og Hans Josef

I dag skal vi atter en gang over dammen. Det vil si, vi skal faktisk halvveis over neste dam også. Neste stat ut i reisen gjennom de 50 amerikanske statene er nemlig Hawaii. Landets yngste. Innlemmet offisielt så sent som i august 1959.

En måned tidligere hadde countryartisten Johnny Cash vært i Honolulu og holdt konsert.

Vi blir med Cash en tur tilbake til fastlandet.

Den 13. januar 1968, da Hawaii kun var inne i sitt 9. år, så holdt Johnny Cash en dobbeltkonsert i fengselet Folsom Prison i California. Ideen om å holde konsert i høysikkerhetsfengselet i den lille byen Folsom hadde Cash allerede båret på siden han skrev låta «Folsom Prison Blues» i 1955 – mens Amerika fortsatt kun hadde 49 stjerner i flagget.

Låta ble en enorm suksess for Cash, og spesielt godt gjorde den det i fengsler rundt om i USA. Innsatte følte nok at sangen talte ekstra til dem, og Cash ble nedlesset av fanbrev fra fengselsfugler rundt om i hele landet. Cash på sin side hadde et ekstra hjerte for innsatte, da han selv hadde vært buret inne for narkotikalovbrudd i sine yngre dager.

Cash arrangerte sin første fengselskonsert allerede i 1957, men det skulle altså gå ytterligere 11 år før han endelig kunne fremføre sin hitlåt i fengselet med samme navn.

Cash sin popularitet var da nedadgående, og han pitchet ideen om en konsert i Folsom Prison til en nyansatt sjef hos plateselskapet Columbia. Sjefen tente på ideen, og etter en telefon til fengselet, så ble konserten booket – og plateselskapet hyret inn teknikere til å bli med for å ta opp et live-album av konserten.

Både konserten og innspillingen ble en suksess, og Cash sin popularitet skjøt fart igjen. Han fortsatte å holde konserter i fengsler rundt forbi, og i 1972 spilte han til og med i Österåker fengsel like utenfor Stockholm, Sverige. Samme år møtte han også president Jimmy Carter for å sette søkelyset på de dårlige soningsforholdene i amerikanske fengsler. Som en slags musikalsk, amerikansk Petter Nyqvist.

Tilbake til Hawaii. På slutten av 70-tallet ble det av økonomiske grunner bestemt å frakte en del av de tyngst kriminelle som satt fengslet på Hawaii over til fastlandet. Flere av disse ble fraktet til Folsom Prison.

Montro om de ble hilst med et Aloha?

Det polynesiske ordet har blitt et slags eget varemerke for øystaten. Ordrett så er ordet opprinnelig sammensatt av to ord for «å finne seg i nærheten av» (alo) og «livets pust» (ha). I ordbøkene på Hawaii nevnes det også at ordet betyr både kjærlighet, varme, følelser, takknemlighet, snillhet, medfølelse og sorg. Nesten et slags universelt ord, altså.

En av de mest kjente folketonene på øya ble skrevet allerede i 1878, og heter «Aloha ‘Oe». Låta spilles og synges fortsatt ofte på Hawaii, og i den vestlige verden er den udødeliggjort av store artister som Bing Crosby, Elvis Presley – og Les Paul. Han bak gitaren, ja.

Selv gjorde jeg et lite forsøk på lære meg sangen på et gammelt stueorgel som alle hadde på 80-tallet. En slik dobbeltdekker som selgerne lurte nordmenn til å tro at var et Hammond.

Vi fikk oss et slikt, og tanken var at poden – som var meg – skulle begynne på orgelkurs. Dessverre skjønte jeg ikke mitt eget beste, og klarte å mase meg til å slutte etter et halvt års tid. Da hadde jeg nesten kommet til låta «Aloha ‘Oe» i øvingsheftet – men måtte nøye meg med å spille «When the Saints go Marching In» da vi skulle ha konsert på gamlehjemmet på Bøverbru.

En opptreden som skulle peke meg mer i en retning som ufrivillig morsom enn et musikalsk talent. Jeg glemte nemlig noteheftet mitt da det endelig ble min tur, og brøt ut; «Jeg tror visst jeg har blitt gammel og glemsk, jeg!». Sjelden har så mange eldre folk på Gimle eldresenter ledd så godt av en 11-åring.

Det jeg ikke fikk til.

En som fikk til å gjøre sin egen unike versjon av denne klassiske folketonen var imidlertid Johnny Cash. Han rakk aldri å gi den ut mens han levde, men da den sjette og siste utgaven av serien «American Recordings» ble gitt ut i 2010 – med eldre opptak av Cash – så var versjonen med som desidert siste spor. På mange måter kan man altså si at Johnny Cash rundet av og kompletterte hele serien sin om Amerika med Hawaii.

Akkurat slik Hawaii kompletterte USA, da staten ble den 50. stjerna i flagget 50 år tidligere.