9. oktober (283/366) - Avery Anna

På forsommeren var jeg på konsert sammen med 14-åringen og fikk oppleve hva dagens unge digger, i form av den tidligere Disney-stjerna OIivia Rodrigo - og jeg ble blåst av banen. En lignende aha-opplevelse hadde jeg da jeg snublet over den unge, nye og potensielt kommende country-stjerna Avery Anna på Spotify.

Muligens er det en del av meg som fortsatt ikke vil bli gammel. En del av meg som fortsatt vil være tenåring. Og da muligens i USA. Hadde jeg fått velge meg et nytt liv et helt vilkårlig sted, så vill jeg nok valgt å være ung i USA. Et eller annet sted på bygda, der jeg hadde gått gjennom en amerikansk oppvekst med junior high, high school og college. Med parader, amerikansk fotball, Bud Light, pick-up trucks og countrymusikk på fulle mugger. Da hadde garantert favoritten vært Avery Anna.

Den 20 år gamle jenta er født og oppvokst i Flagstaff, Arizona, i en søskenflokk på fire. Allerede som lita jente ble hun introdusert for bestefarens countrymusikkinteresse, og elsket å synge gamle country-svisker sammen med ham. Da hun fylte 10 år, så hadde hun allerede lært seg å traktere både gitar og piano.

Da hun kom inn i tenårene, så oppdaget hun etterhvert den nye appen TikTok, lagde seg en bruker, og begynte å laste opp snutter av at hun sang countrylåter på baderommet - der hun syntes akustikken var best. Lite ante hun om at snuttene hennes skulle trende og få millioner av views. Det kokte i kommentarfeltet, og plutselig lå hele Nashville langflate etter foreldrene, for å prøve å lokke til seg den vevre lyshåra jenta fra ørkenstaten. Nærmest over natta hadde hun fått 1,3 millioner nye følgere, og over 25 millioner likes.

Warner Music Nashville dro det lengste strået, og tidligere i år kom hennes debutalbum “Breakup over Breakfast” - ei plate som forener Olivia Rodrigo-energien, drivende gode poprock-låter, men også ivaretar Avery Annas kjærlighet for erkeamerikansk country.

Enn så lenge har hun ikke slått gjennom her til lands, men jeg tipper at innen et par år, så kommer alle tenåringsjenter (og gutter!) også i Norge til å vite hvem Avery Anna er - og det skulle ikke forundre meg om hun ble den neste ungjenta til å selge ut Telenor Arena.

I dag skal jeg gjøre min jobb - jeg skal introdusere 14-åringen for henne. Det gleder en tenåringsfars hjerte når jeg oppdager at musikksmaken til Iris begynner å ligne på noe som også jeg kan relatere meg til. Det var magisk å oppleve Olivia Rodrigo med henne, og hun har allerede - helt uavhengig av min påvirkning - begynt å digge mye gammel musikk fra både min ungdom, min barndom - og før jeg født. Slikt synes jeg er veldig stas!

Det at hun også har funnet gleden over en del countrylåter allerede, gleder meg spesielt mye - og jeg vil bli overrasket hvis ikke Avery Anna også faller i smak. Så får jeg håpe at hun bidrar til å få dette stjerneskuddet fra Arizona opp og frem også her i kalde nord.

Dagens soundtrack blir hennes vakre “what made you think?” fra EPen “Mood Swings” fra 2022. Kjenner du noen som digger Olivia Rodrigo og amerikansk ungdomscountry - så må du for all del ikke la Avery Anna gå deg hus forbi!

Her er det hjerte og smerte, og alt det tenåringer vil flykte inn i, og drømme seg borti i - og inspirere seg av - i dag. Jeg krysser fingrene for verdensherredømme for denne unge artisten!