9. mai (130/366) - Moa og Jonathan

I 2011 kom 16-år gamle Moa Lignell fra Alingsås på 3. plass i svenske Idol, etter å ha blitt headhuntet inn audition av produksjonsselskapet, som hadde mottatt et videoklipp av Moa som sang en egenskrevet låt, sendt inn av hennes eldre søster.

Den unge jenta sjarmerte både svenske TV-seere og dommerpanelet, som dro opp gullbilletten etter første audition.

Selv om det ikke holdt helt inn, så mente mange at Moa var den moralske vinneren av sesongen – og den som hadde størst sjanse til en profesjonell karriere som artist.

Allerede et halv år etter at Idol-sirkuset var ferdig, så hadde hun debutert med en egenskrevet låt, og signert med Universal. I 2012 ga hun ut sitt første album, og endte opp med å vinne den gjeve Rockbjørnen for «årets gjennombrudd» påfølgende år. Da var hun akkurat blitt myndig.

Siden den gangen har hun fått seg en trofast fanskare, og selv om hun fortsatt ikke har fylt 30, så kan hun skilte med en lang og bred CV både som artist og låtskriver. Hun har skrevet sammen med Melissa Horn, og på hennes siste EP, der hun skrev på svensk, så samarbeidet hun også med svorske Ane Brun.

Moa vokste opp i en musikkinteressert familie, og hennes første store inspirasjoner fant hun i farens vinylsamling. Selv har hun uttalt at alle hennes store forbilder har vært gamle gubber med gitar, som skriver egne låter.

I 2014 ble hennes far brått syk, og døde etter kort tids sykeleie. Den da 20-år gamle jenta bearbeidet sorgen gjennom musikken, og skrev ut savnet så godt hun bare kunne. Låta «Ladies Man» på albumet med samme tittel (2015) ble hennes hyllest til faren.

Lignell har gjestet Norge flere ganger. Allerede i 2012 turnerte hun rundt som oppvarmer for Anna Ternheim.

I 2016 varmet hun opp for Melissa Horn i Maihaugsalen her på Lillehammer, men senest på John Dee i februar var hun det store trekkplasteret selv, der hun trollbandt det norske publikummet - sammen med et knippe gjesteartister.

Dagens soundtrack hentes også fra albumet «Ladies Man» fra 2015, og passer ekstra godt for dagen.

Selv om navnedager ikke er like stort i Norge som i Sverige, så operer vi også med navnedager – i alle fall i almanakken. Dagens navn er Kasper og Jesper, men Jonathan fikk ikke være med.

Derfor blir Moa Lignell sin låt «Jonathan» følgesvennen til Kasper og Jespers dag; ei låt som Moa skrev om kompisen og skuespilleren Jonathan Andersson, som fortalte Moa at han hadde vært på en konsert med henne i Göteborg før de hadde blitt kjent.

En spennende låt om tilfeldige møter, hemmelige blikk – og det at alle fremmede potensielt bare er en ny venn du ikke enda har møtt….

Gothenburg last year
You told me you were there
I sang a couple of songs
And did not know