9. juni (161/366) - 9. Marco van Basten

Jeg sa innledningsvis at jeg skulle styre unna de største, men jeg ser jo at det ikke går.

For på mange måter er dette den største. Hans volley fra nærmest død vinkel i EM 1988 gjorde at også en 11-år gammel gutt fra Toten merket seg navnet. Et nytt idol var skapt, og selv om jeg selv var keeper på Bøverbru, så var det spiss jeg var på plenen hjemme, eller på løkka. Da bøttet jeg inn mål, og i fantasien var jeg så klart Utrechts’ svane – Marco Van Basten.

For det var i byen Utrecht han ble født og oppvokst, akkurat som mitt keeperidol Van Breukelen. Det var også der han spilte fotball for første gang, for noen av byens mindre klubber. Da han var 16 ble han oppdaget av Ajax, og flyttet til Amsterdam.

Debuten fikk han i en kamp mot NEC Nijmegen, da han ble byttet inn for legenden Johan Cruyff. Det tok ikke mange minuttene før Van Basten hadde scoret sitt første seniormål, og det ble starten på en enorm karriere. En karriere som dessverre skulle ende så altfor, altfor tidlig.

På seks sesonger i Ajax scoret han vanvittige 127 mål på 132 kamper. En brutalt god statistikk.

Flere større klubber ute i Europa banket på døra, og i 1987 var det tilslutt AC Milan som fikk tilslaget. Til Italias motehovedstad flyttet Van Basten sammen med en annen nederlender, Ruud Gullit – som også strengt talt burde fått plass på dette All-Star laget.

Van Basten forble i AC Milan resten av sin karriere, men han slet ofte med skader, og måtte ta seg flere lengre avbrekk fra fotballen.

Hans siste kamp var Champions League-finalen i 1993. Fire minutter før full tid fikk han seg en ny smell på en allerede skadeplaget ankel, og selv om han i det lengste håpte å kunne gjøre comeback til USA-VM i 1994 – så kom Van Basten seg aldri ut igjen på fotballbanen som spiller.

Offisielt la han opp i 1995. Da hadde han ikke sparket en fotballkamp på to år.

En av fotballhistoriens beste, smarteste, giftigste og komplette spisser til tross for at den aktive karriere kun varte i snaue 11 år.

Kun 28 år gammel måtte han altså sette strek. Legenden Marco Van Basten – som selveste Diego Maradona trakk frem som verdens beste i et intervju.

Da var fasiten imponerende 216 scoringer på 279 ligakamper, og han hadde vunnet det meste av individuelle priser som var å vinne: Tre ganger Ballon d’Or, tre ganger UEFAs årets spiller, to ganger toppscorer i serie A, en gang toppscorer i hele Europa, fire ganger toppscorer i nederlandsk toppdivisjon og mange, mange, mange flere.

Han skjøt Ajax til tre seriegull, og AC Milan til fire. D

Det er egentlig bare å bøye seg i støvet, bukke og nikke. Det var bare så inderlig synd at han ikke fikk 10 år til på banen - men det at han måtte legge opp så tidlig gjør alt bare enda mer imponerende.

Van Basten prøvde seg som manager i en ti års tid på 2000-tallet. En av de første jobbene var for landslaget, før han i 2008 tok over moderklubben Ajax. Sistnevnte jobb varte kun et snaut år, før han valgte å trekke seg. Senere ledet han både Heerenveen og AZ Alkmaar, men siden 2014 har han vært utenfor den innerste delen av sirkusringen.

 I dag gjør han diverse mediajobber, i tillegg til å bruke tid på familien og barnebarna.

Dagens soundtrack kommer fra en irsk fyr som heter Mark Cummins, som kom til verden omtrent på samme tid som da Van Basten scoret på det vanvittige volleyskuddet i EM-finalen 25. juni 1988. Nederland fikk da revansje for tapet i første gruppespillkamp mot Sovjetunionen. Den kampen startet Van Basten på benken. Resten spilte han fra start.

Den 18. juni møtte de Irland, og seieren ble knepen, etter at Wim Kieft til slutt fikk lurt ballen i mål åtte minutter før slutt.

Da Martin Cummins trengte et artistnavn i voksen alder, så falt så klart valget på Marco Van Basten, og hans synthwave prosjekt Marco Van Basten & The Castles faller naturlig for dagen. Låta «A Different World Around Me» blir også på sett og vis symbolsk for hvordan livet til Marco endret seg drastisk da han måtte legge opp – og gå fra å være en stor stjerne på fotballbanen, til å knaske smertestillende og prøve å komme seg gjennom dagene.

Måtte du fortsette å bøtte inn mål for Vladimirs All-Star lag, Marco – på dette laget stiller du helt skadefri!