5. juni (157/366) - 5. Alexi Lalas / Marcelo Balboa

Okey, så må jeg gå litt utenfor rammene, og dele den andre stopperplassen ved siden av Koeman på to brødre som ikke er brødre. Begge får en omgang hver seg, og det er vel kanskje ikke mer enn hva begge også tåler?

Stopperparet som får dele på oppdraget er amerikanerne Alexi Lalas og Marcelo Balboa, som da USA arrangerte Fotball-VM for første gang i 1994 skremte vannet av motstanderne ene og alene på grunn av utseende.

For hadde de ikke hatt på seg fotballutstyr, så kunne de fint ha blitt tatt for å enten være sikkerhetsvakter eller enda mer trolig to rockere fra et metalband.

Alexi Lalas ble født i byen Birmingham i Michigan i 1970. Han vokste opp i et akademikerhjem, men selv om faren var professor og mora var forfatter, så ble både han og broren Greg tidlig oppfordret til å også drive med idrett. Faren hadde selv spilt fotball i sine yngre dager, men Alexi skulle bli hele 11 år før han begynte å spille organisert fotball. Det var nemlig musiker han helst ville bli, og på gutterommet hadde han plakater av rockestjerner – og ikke fotballstjerner.

I tenårene dyrket han både interessen for sport, og interessen for musikk. Hvis han ikke spilte gitar, så sparket han fotball eller spilte ishockey. Faktisk var han nære på å droppe fotballen for ishockey. Før han startet på college spilte han ishockey for et juniorlag i Cranbrook, Canada – men dahan i stedet ble tilbudt et fotballstipend (soccer) ved Rutgers University, så falt valget på fotball.

Da Alexi ble med i OL-troppen til USA i 1992, så spilte han ikke for noen klubb. Den nasjonale ligaen MLS var under planlegging, men først og fremst fokuserte USA på å drille et landslag frem mot fotball-VM på hjemmebane i 1994, så de beste spillerne spilte rett og slett kun landslagsfotball et par års tid. Han hadde dog vært på prøvespill i flere klubber, deriblant i Arsenal, uten at det ble noen kontrakt.

Etter innsatsen i VM, så lå det mange tilbud på bordet. Lalas valgt å takke ja til et tilbud fra italienske Padova, og ble dermed den første amerikaner til å signere for en Serie A-klubb.

Etter et par år i Italia vendte han tilbake til USA, og signerte for New England Revolution.

Ikke bare så han ut som en rocker, men han var også en rocker. Han hadde spilt gitar lenger enn han hadde spilt fotball, og ved siden av fotballkarrieren ga han ut flere soloalbum, samt spilte i et band som het The Gypsies – som faktisk hadde oppvarmingsjobber for det kjente 90-talls bandet Hootie & The Blowfish.

Han la fotballskoene på hylla i 2003, etter å ha spilt et par sesonger for LA Galaxy. Etter det har han fortsatt med musikken, og har i alt gikk ut hele åtte album – det seneste i 2022. Ved siden av musikkarrieren er han fortsatt aktiv innenfor fotballmiljøet. Han har vært president for et par MLS-klubber, og de senere årene har han jobbet som fotballkommentator og -ekspert for ulike amerikanske TV-kanaler.

På høyden av sin karriere så var Lalas så populær at han også havnet på The David Letterman Show som eneste fra landslaget etter VM 1994, og David så sitt snitt til å få lov til å klippe av ham det ikoniske geiteskjegget.

Marcelo Balboa ble født i storbyen Chicago tre år før Lalas. Balboa fikk fotballen i beina allerede fra barnsben av. Hans far, argentinske Luis Balboa, var profesjonell fotballspiller, og spilte for laget Chicago Mustangs da Marcelo ble født. Etter college spilte Balboa for forskjellige amerikanske lag, men det var hverken penger eller interesse for europeisk fotball før fotball-VM sirkuset kom til landet i ’94 – så akkurat som Lalas spilte Balboa kun for landslaget i perioden før VM.

Etter VM ble også Balboa proff, og havnet i meksikansk toppfotball, for klubben Leon. Etter halvannen sesong gikk han tilbake til USA da MLS ble etablert, og signerte for Colorado Rapids – der han etter hvert ble en sann klubblegende. Han la opp som fotballspiller i 2002, og akkurat som Lalas fortsatte han i miljøet, for deretter å ende opp i media som fotballekspert.

I en treningskamp mot Norge i januar 1994, så startet Lalas i forsvaret sammen med Desmond Armstrong – mens Balboa måtte skuffet startet på benken. Da Armstrong ble skadet mot slutten av første omgang, så gikk Balboa inn og paret opp sammen med Lalas i midten bak.

Skjegget og det lange håret er borte, men Alexi Lalas rocker fortsatt!

Frank Strandli ga Norge oppskriftsmessig ledelsen, men ti minutter ut i andre omgang utlignet Marcelo Balboa for amerikanerne, til stor jubel for de 15,000 fremmøtte i Tempe, Arizona. Lalas og Balboa rensket unna alt som kom fra nordmennene utover i kampen, og kunne begge omfavne spissen Cobi Jones, da han satte inn vinnermålet på overtid.

Med Lalas og Balboa ved siden av Koeman i én omgang hver, så får motstanderne noe å bryne seg på.

Dagens soundtrack kommer selvfølgelig fra Alexi Lalas selv. Hans musikk er gitarbasert, og stort sett up-tempo rockelåter i et landskap som ligner på band som Dashboard Confessional og et litt snillere Green Day, ispedd pop-sjarmen til Gin Blossoms.

Dagens sang blir den catchy «Get You Back» fra plata «Look at You» fra 2019.