4. juni (156/366) - 4. Ronald Koeman

I midtforsvaret finner vi nok en tungskytende og målfarlig forsvarsspiller. Faktisk den mestscorende av alle gjennom den moderne fotballhistorien.

Ronald Koeman ble som Nicky Summerbee født inn i en fotballfamilie, da han kom til verden i Zaandam, en by like i utkanten av Amsterdam, Nederland, i 1963. Der bodde familien fordi faren spilte midtstopper for klubben Blauw-Wit Amsterdam, sammen med blant andre Herman Rijkaard, som var faren til en annen pjokk som skulle bli en stor fotballspiller på linje med Ronald.

Da Ronald var noen måneder gammel flyttet familien til Groningen, der faren fikk kontrakt med byens fotballag. Med på lasset var også mora og den 2 år eldre storebroren Erwin, som også skulle bli en habil fotballspiller.

Brødrene Koeman gikk begge gradene i Groningen. Da yngstebror Ronald fikk sin A-lags debut i 1980, hadde storebror Erwin allerede gått videre til PSV, men de ble gjenforent i Groningen to år senere, og fikk da en sesong sammen før det var Ronalds tur til å flytte på seg.

Neste stopp ble storklubben Ajax, og dermed bar det tilbake til Amsterdam. I 1983 debuterte begge brødrene også på det nederlandske landslaget.

Selv om storebror var midtbanespiller, mens Ronald stort sett spilte sweeper eller midtstopper – så var det sistnevnte som markerte seg som den desidert mest målfarlige av dem to. Han bøttet inn mål, og spesielt farlig var han på frispark og langskudd. Kanskje fotballhistoriens kraftigste skudd var signert lysluggen fra Zaandam.

I 1986 gikk han videre til PSV, og det var også der han spilte da Nederland vant fotball-EM i 1988, og spilte seg inn i mitt hjerte hjemme i Norge. I finalen slo de Sovjet med 2-0, og begge brødrene spilte hele finalen.

I 1989 ble Ronald fortjent fotballproff for et av verdens beste lag – Barcelona. Der spilte han i seks sesonger, før han avsluttet en fantastisk fotballkarriere hjemme i Nederland for Rotterdam-klubben Feyenoord.

Da han hadde spilt sin siste kamp, så kunne han summere opp hele 240 scoringer på klubbnivå gjennom sin 17 år lange aktive karriere. I tillegg scoret han 14 mål for landslaget på 78 kamper.

Etter at han la fotballskoene på hylla, så har Ronald Koeman øst av sin kompetanse som manager for en rekke klubber. Han begynte trenerkarrieren som assistent for landslaget, før han ble hentet til sin gamle klubb Barcelona som assistenten til Louis Van Gaal.

I 2000 tok han for første gang over sjefsansvaret i en klubb selv, og ledet nederlandske Vitesse til en UEFA-cup plass, før han ved juletider 2001 ble tilbudt jobben som manager for Ajax.

Etter fire sesonger i Ajax gikk turen videre til Benfica, og siden har han vært manager for en rekke større lag rundt om i Europa. I 2014 fikk han prøve seg i Premier League, da han tok over Southampton etter Mauricio Pochettino. Til den engelske sydkysten hentet han også sin egen bror Erwin som assistent. De hadde stor suksess, og ledet The Saints til henholdsvis en 7. og en 6. plass i Premier League.

Som mange andre managere, så lot Ronald seg friste av høyere gasje og nye utfordringer i Everton. Den første sesongen der gjorde han det godt, før det gikk beint nedover i den andre sesongen. Da hadde klubben brukt penger som full sjømenn, og med utålmodige eiere i ryggen, så fikk Koeman-brødrene fyken allerede i slutten av oktober, da laget hadde krabbet under nedrykksstreken.

Et halvt år senere fikk Ronald sjefsjobben for sitt kjære landslag, som da ikke hadde kvalifisert seg til hverken EM eller VM de siste fire årene. Koeman fikk landslaget på fote igjen, men lot seg nok en gang friste til en godt betalt statusjobb da han tok over sin gamle klubb Barcelona i august 2020.

Barcelona ble aldri en stormakt i fotballverden under Koeman, og bare ett år senere hadde han nok en gang fått sparken.

Etter en lengre pause fra fotballen, så tok han nok en gang over det nederlandske landslaget i januar 2023, der han fortsatt leder laget med stø hånd – og er nå klar for nok et EM i Tyskland.

Så er spørsmålet bare om de klarer å gjenskape bragden fra 1988?

Ronald Koeman er selvskreven på Vladimirs All-Star lag, og som sitt soundtrack får han med seg et band som fikk sitt gjennombrudd etter å ha vist seg frem på et av de største bransjetreffene/-festivalene i Europa, nemlig den årlige Eurosonic Noorderslag i det som er familien Koemans egentlige hjemby – Groningen.

Bandet Saybia spilte her i 2001, og fikk napp hos EMI. Året etter kom debutalbumet «The Second You Sleep» ut. Plata solgte ikke stort her hjemme før året etter, da en rørlegger fra Bergen fant på å synge låta «The Day After Tomorrow» i Idol-finalen. I dragsuget ble Saybia også et populært band her hjemme, før de forsvant fra rampelyset omtrent like fort som de kom.

Min store favoritt av bandet var imidlertid tittellåta, som blir låta som følger Ronald Koeman inn på banen i dag.