5. april (96/366) - The Voice

Endelig fredag, og et av TV-høydepunktene på denne tiden av året er musikkonkurransen The Voice. Jeg har vært en trofast følger av slike programmer helt siden Kurt Nilsen dukket opp på Idol tilbake i 2003, og selv om majoriteten av de som dukker opp der ikke gir meg noen ting, så må jeg også innrømme at jeg fra tid til annen finner noen skikkelige gromme favoritter, som treffer meg med både stemme og formidling. En guilty pleasure, vil vel kanskje noen si.

The Voice i 2021 var intet unntak. De første rundene synes jeg er de morsomste, da mentorene sitter med ryggen til og lytter. Noen ganger finner vi på å snu oss hjemme i stua også, for å se hvem som snur seg – om noen. I alle fall 9-åringen synes det er morsomt.

I 2021 snudde jeg meg på ei jente fra Horten som het Maria Petra, og senere en skikkelig country-røst fra Sørlandet; en fyr som het Erlend. Begge gikk også videre. Maria Petra på Espen sitt lag, og Erlend på Matoma sitt lag.

I neste runde ble Erlend ble satt i duell med ei jente som het Maren Emilie, og sammen leverte de en duett som både traff meg i sofaen, og ikke minst mentorene i studio.

Matoma var tårevåt og skjelvende i stemma da han tilslutt måtte ta valget, og endte opp med å ta med seg Erlend videre.

Erlend gikk hele veien til finalen, der han stod igjen sammen med nevnte Maria Petra. De fleste holdt kanskje sistnevnte som favoritt til å stikke av med seieren. Hun hadde imponert fra første audition med en nydelig egenskrevet låt, og jeg husker at jeg allerede da noterte meg henne som favoritt til å vinne hele konkurransen.

De fleste publikumsstemmene gikk derimot til countrystemma fra Sørlandet, og konfettien sprutet over anleggsgartneren fra Grimstad, som like etter – litt forfjamset – stod med en platekontrakt fra Universal i hendene.

Så går det jo som det bruker å gå i etterkant. Vi hører aldri noe mer i fra vinnerne.

En stund etterpå kom det frem at Erlend hadde brutt med Universal på grunn av musikalske uenigheter. Det tyder i alle fall på en modenhet og en musikals integritet til å ikke la seg styre til en musikalsk karrierevei som andre skal tegne opp kartet til.

Jeg glemte hele fyren, men plutselig dukket han opp igjen via noen anbefalinger på Spotify her i påsken. Det viste seg da at han før jul 2023 hadde tatt et valg om å endelig gi seg selv sjansen til å følge hjertet sitt musikalsk, og pakket snippsekken for å flytte til countrymusikkens Hollywood – nemlig Nashville.

Der farter han rundt på små kafeer og tilstelninger for å bygge nettverk med andre artister som er ute i samme ærend, og har visst nok også funnet et nettverk blant andre tidligere The Voice-deltakere fra USA innenfor samme sjanger.

I år kom han ut med en ny singel på Spotify som har fått lite eller ingen oppmerksomhet for øvrig her hjemme, og med seg som duettpartner har han igjen samme Maren Emilie, som han ble satt opp sammen med under duettene i The Voice i 2021.

I den forbindelse ble jeg nysgjerrig på hva Maren Emilie hadde bedrevet tiden med siden deltakelsen i The Voice i 2021, og det jeg fant vekte interessen og oppmerksomheten min.

Visst har Erlend en straight og ærlig countryvokal, men når det kommer til personlig særpreg, så synes jeg i retrospekt at stemmen til Maren Emilie var langt mer spennende. Det gjorde i sin tid også nordlendingen formerly known as Sway, som klasket neven ned på den røde knappen, og stjal Maren Emilie etter at Matoma motvillig hadde sendt henne ut.

The Voice-eventyret varte ikke lenger enn til neste runde, da Maren Emilie ble satt opp i knock-out duell mot nevnte Maria Petra.

Allerede før jul i 2021 ga imidlertid Maren Emilie ut en egenskrevet låt, «Ballerina», som gikk meg hus forbi den gangen – men som jeg oppdaget nylig, og har gitt en god del runder. Den får plass på årets spilleliste, og blir dagens sang som oppladning til kveldens The Voice-episode. Med seg på låta har hun den norske Americana-duoen Ash & Thorns, som til alt overmål også var med på The Voice i 2021.