4. april (95/366) - Hestestuping i Amerika

David Letterman hadde et segment på sine talkshows som het «Stupid Pet Tricks», der folk kom for å vise frem de snåleste triksene som kjæledeggene deres kunne gjøre. Stor underholdning, men aldri fordi triksene var bra. Letterman var og er fortsatt en konge på metahumor og satire, og publikum lo stort sett mer av eierne enn av dyrene. Bak ett hver idiotisk forsøk på å tukte en katt eller kanin til å gjøre noe naturstridig, så står det alltid ett eller flere enda dummere dyr – av arten menneske.

På slutten av 1800-tallet fikk en slik kar et eureka, da han var ute på en kjøretur med hest og kjerre. På ei vaklevoren bru gikk hele ekvipasjen igjennom, og de stupte ned i elva under – men kom fra det med livet i behold begge to. Han fikk ide om at dette var noe han kunne gjøre penger på. Fyren het William Carver, og til daglig var han presisjonsskytter på ulike omreisende tivolier og markeder.

Hva om han dro det enda lenger, og fikk folk til å betale for å se hester stupe ut i vannet?

Så sannelig! Folk var faktisk villige til å bla opp penger for å se hester stupe fra en plattform og ut i vannet. Han satte opp stillaset enten ved havet, ved en innsjø, eller over et stort basseng – og tuktet hestene til å hoppe fra store høyder.

På ryggen av hestene fikk han unge og gjerne vakre damer til å sitte. Så kan man spørre seg hvem tilskuerne faktisk betalte for å se?

William klarte å gjøre butikk av dette over flere ti-år, og størst suksess gjorde han da han engasjerte ei jente som het Sonora Webster i 1924. Hun ble etter hvert forelsket i William sin sønn, og giftet seg inn i familien – og sammen fartet de på kryss og tvers gjennom Amerika med showet sitt – men i hovedsak holdt de seg i flere år i Atlantic City, der det hadde et permanent show.

I 1931 gikk det galt. Ikke for hesten, men for Sonora. Etter å ha trukket vannkanten i feil vinkel, så ødela hun øynene sine og ble blind.

Ingen som var opptatt av dyrevelferd syntes dette var noe særlig stas, men utrolig nok fikk familien og nye generasjoner lov å fortsette til langt ut på 70-tallet med showet sitt. Da var det imidlertid slutt, etter et stort påtrykk mot myndighetene fra dyrevernorganisasjoner. Go figure!

Fotograf ukjent

Utrolig nok kom det en ny søknad om å få bedrive «Hestestuping» så sent som i 2012, men søknad gikk ikke igjennom – og ønsker du å kose deg med dette i dag, så blir gamle filmer på YouTube din eneste fiks.

Flere band har latt seg inspisere av denne bisarre underholdningen, og søker du på Spotify finner du flere band som heter omtrent det samme. Diving Horse, High Diving Horses, Diving Horses og lignende. Dagens låt kommer så klart fra en av disse.

Bandet kommer i fra byen Annapolis i Maryland, og låta er en cover av kult-artisten Daniel Johnston (1961-2019), som levde hele sitt 58 år gamle liv som alvorlig mentalt syk. Det stoppet han ikke fra å skrive låter, og spille inn en del av disse på små kassetter som han distribuerte i fra gutterommet hjemme hos sine foreldre – der han bodde hele sitt voksne liv da han ikke var innlagt.

Han ble etter hvert en stor inspirasjon for band som Mercury Rev, Eels og Flaming Lips – for å nevne noen, og fikk sin skare av kult-følgere. I 2005 ble det laget en dokumentarfilm om Johnston, som jeg hadde glede av å se på premieren på dokumentarfilmfestivalen i Amsterdam; «The Devil and Daniel Johnston».

Låta «True Love will Find you in the end» regnes for å være hans mest kjente og kanskje beste, og mest «kommersielle» låt – og flere band har coveret den.

Nå også bandet som tok sitt navn etter den stupende, idiotiske ideen til William Carver.