4. oktober (278/366) - 40 år i 200 km/t

Endelig fredda' - og nok en gang skal vi feire et jubileum her på bloggen. Denne gangen skal vi i et 40-års lag, og samtidig stikke hånda borti et skikkelig ormebol.

Et ormebol i den forstand at vi i dag skal til Russland. Nå er dette 366-prosjektet nøytralt i forhold til alt annet enn musikk, og derfor tar jeg meg den friheten. 40-års jublianten er et vandrende ormebol i seg selv, og har vært det siden hun i 2002 brått ble verdenskjent som 17-åring.

Elena Sergeevna Katina ble født i Moskva den 4. oktober 1984. Faren var musiker, og dermed ble det naturlig at dattera også begynte med musikk i ung alder. Som 13-åringen ble hun med i gruppa Neposedy, sammen med blant andre Julia Volkova. Disse to skulle noen år senere sammen danne duoen t.A.T.u. - som fikk verden til å steile i 2002 med den utfordrende musikkvideoen til låta “All The Things She Said”. Vi snakker altså to tenåringsjenter som tungekysser - i Russland. Mer provoserende kunne det vel ikke bli i dette mildt sagt konservative landet. Navnet t.A.T.u var forøvrig ikke et ordspill på engelske “Tattoo”, men en kortversjon av den russiske setningen ta lyubit tu - som betyr noe sånt som “Denne jenta elsker den jenta”. De kjørte altså konseptet fullt ut - de skulle spille på likekjønnet kjærlighet - og sex.

Jeg må innrømme at jeg ble fjetret. Ikke nødvendigvis på grunn av det visuelle - men på grunn av selve låta. Det var frisk og modig, og det var catchy. Kall det gjerne en guilty pleasure, men - ærlig talt - jeg tror det bare var pleasure. For låta synes jeg den dag i dag er steinbra. Det har jeg ingen problemer med å innrømme.

Så får det heller bare være at det senere viste seg at t.A.T.u var et prosjekt som var iscenesatt av en musikkprodusent. Men slik var det jo med mange andre band og artister også. So what?

Plata “200 km/h in the wrong lane” solgte over 5 millioner på verdensbasis, og t.A.T.u ble de første russiske artistene som kom seg inn på Billboard-lista i USA siden det legendariske rockebandet Gorky Park tilbake på slutten av 80-tallet.

Jentene evnet å provosere, men samtidig fikk de voldsomt med publisitet - både negativt og positivt. De reiste USA rundt, og deltok på de største talk-showene i Statene. Ganske så utrolig sett i lys av det politiske klimaet disse landene i mellom, også på den tiden.

Når det er sagt - så har Lena Katina også i nyere tid tatt til orde for blant annet mangfold og LGBTQ-miljøet hjemme i Russland, og hun kan tross alt ikke noe for at hun selv er født og oppvokst i landet. Derfor fortjener hun i dag litt ekstra oppmerksomhet, akkurat slik som Bodø/Glimt sin russiske sisteskanse Haikin fikk i Belgia i går.

Hennes tidligere kollega og venninne Julia Volkova har imidlertid hatt et mer pro-russisk og konservativt syn i nyere tid, og det har ført til at disse to de siste årene har hatt marginalt med hverandre å gjøre. Duoen t.A.T.u gjorde det slutt tilbake i 2011, men de senere årene har de bitt seg i uvennskapet, og gjort et par årlige konserter sammen - senest sommeren 2023 i St. Petersburg.

Lena Katina har senere giftet seg både en og to ganger, og fått to barn. Sist med en russisk forretningsmann. Hun har også gitt ut tre plater som soloartist, uten at jeg kan si at jeg har hørt noen av dem.

I dag fyller altså denne modige kvinnen 40 år, og dagen markeres så klart med å spille “All The Things She Said” høyt her hjemme i stua - fra albumet “200 km/h in the wrong lane”.

Ingen kan si at de ikke var viktige stemmer inn i både musikkverdenen, men ikke minst inn i eget land, med sin musikk!

Want to fly to a place where it's just you and me
Nobody else, so we can be free

God fredag - og elsk hvem du vil så klart!

For min del tilbringes fredagskvelden på ei hytte oppi Engerdal sammen med tre gode kompiser. Litt i hurten sturten fartet vi oppover etter jobb i dag, og skal kose oss her frem til søndag.

I går fant jeg frem ei helflaske med gin, og på turen opp har jeg kjøpt med både tonic, isbiter og lime. Men hvor var gin-flaska da vi kom frem, og jeg skulle pakke ut, og fylle meg et velfortjent beger? Joda, så klart - på kjøkkenbenken hjemme. Rullgardin!

Så riktig god helg fra en som nå må trøste seg med suspekt østerrisk likør i form av Tiroler Luft….