3. juni (155/366) - 3. Andreas Brehme

Venstrebacken er krystallklar. Nei, ingen brasilianer her, men derimot en av mine mange store fotballidoler fra egen ungdomstid – selveste Andreas Brehme.

Brehme ble født i 1960 i Tysklands nest største by Hamburg. Der startet han karrieren for laget HSV Barmbek-Uhlenhorst, som på den tiden lå på nivå 3 i den daværende tyske seriepyramiden.

I 1980 meldte han overgang til FC Saarbrücken, som da spilte på nivå 2 i avdelingen 2. Bundesliga Sør. Etter en god sesong der, så meldte han overgang til Bundesliga-klubben Kaiserslautern i 1981. Der spilte han da han fikk sin landslagsdebut for Tyskland i 1984.

Etter å ha spilt seg inn på landslaget, og notert seg for 34 scoringer på 154 kamper fra sin offensive venstreback-posisjon for Kaiserslautern, så ble han en ettertraktet mann.

Sommeren 1986 gikk han til storklubben Bayern München, der han i sin første sesong var med på å vinne Bundesliga seks poeng foran sin hjembys beste lag Hamburger SV. Debutsesongen ble en stor suksess for Brehme, som bidro til at Bayern kun tapte en eneste seriekamp, en hjemmekamp mot Bayer Leverkusen. Samtidig kom laget seg til finalen i Europacupen, men der ble det tap mot Porto.

Etter to år i München ble han proff i italienske Inter Milan i 1986, og ble der i fire år. Han var derfor på hjemmebane da han representerte Tyskland også i VM 1990, da han kronet en fantastisk turnering med å bli matchvinner i finalen mot Argentina, etter å ha scoret på straffe fem minutter før full tid.

I 1992 gikk han videre til spansk fotball og Real Zaragoza, før han flyttet tilbake til Tyskland, og spilte de fem siste sesongene for laget han forlot åtte år tidligere – Kaiserslautern.

Andreas Brehme kunne da se tilbake på en fantastisk karriere som en av verdens beste venstrebacker, med en særdeles giftig frisparksfot. Han var stort sett fus på både corner og straffer, og endte til slutt med 86 A-landslagskamper og åtte mål for det tyske maskineriet av et fotballag.

Etter at den aktive karrieren var over, så prøvde han seg som fotballmanager, uten at han klarte å gjenskape suksessen fra sine glansdager som spiller.

Dagens soundtrack kommer fra Brehmes hjemby Hamburg, og må vel sies å være den tyske byens største musikkeksport. Jeg var stor fan av både Andreas Brehme og bandet Helloween da jeg var 13, og satte meg til rette for å følge med på fotball-VM fra Italia. Favorittplata var «Keeper of the Seven Keys, part II», som kom ut i 1988 – og en av de absolutt tøffeste sporene på plata var den doble basstrommer-orgien «Eagle Fly Free».

Andreas Brehme ble i februar i år rammet av et kraftig hjerteinfarkt i sitt eget hjem, og døde i en alder av kun 63 år – men hans venstrefot vil leve for evig i fotballhistorien, og Andreas får så klart venstrebackplassen på Vladimirs All-Star lag – post mortem.

In the sky, a mighty eagle

doesn't care 'bout what's illegal

On its wings the rainbow's light,

it's flying to eternity