4. desember (339/366) - Bakedag #2

Nok en ettermiddag med førjulskos med flinke nissejenter. Etter jobb i dag ble det et godt skift for å få stekt ut alle de færøyske brunkakene, som hadde godgjort seg i pølsefasong i kjøleskapet over natta.

Etter et par timer med intensiv skjæring, steking, og hviling, så ble det tilslutt en full, diger kakeboks med lekre og smakfulle julekaker fra øygruppen der sauer og stiv kuling rår.

Siden vi allerede var i julebakstflytsonen, så begynte 14-åringen å preparere deigen for vår andre litt utradisjonelle julekaketradisjon - nemlig vaniljekipferl fra Østerrike. Dette er også en oppskrift som vi plukket opp fra bloggen “Det søte liv” for noen år siden.

Den halvmåneformede småkaken skal visst nok ha røtter tilbake til slaget ved Wien på slutten av 1600-tallet, og fasongen ble valgt etter halvmånen i det osmanske rikets flagg. De er fortsatt ytterst populære, og det bugner av disse bak glassmonterene i de mange, ærverdige flotte konditoriene i Wien nå før jul.

Vaniljekipferl figurerte også i den norske oppskriftsboka med den lange tittelen “Honningpepperkaker og annet bakverk fra mange land” fra 1987 - da med både hjortetakksalt og eggeplommer i oppskrifta. For vår del nøyet vi oss med en blanding av malte mandler, hvetemel, sukker, vaniljesukker - som så ble nøysomt knadd sammen med en god skjerv med romtemperert smør. Eller margarin, da. I år må jeg innrømme vi gikk for billigvarianten, og det kjentes også på smaksprøvene - som ingen av oss syntes helt var det samme som i fjor.

Originalen, som er et populært innslag på julekakebordet i mellom-Europa, inneholder visst nok malte valnøtter i stedet for mandler - så det får bli noe å prøve neste gang.

Samma det! Vi kvitterte uansett ut to av sju slag i løpet av kvelden, før den nok en gang ble avsluttet med dagens episode av Skomakergata og Markus Nebys underholdende “24 stjerners julekalender”.

Sånn går no dagan hos Tandsethers før jul.

Dagens soundtrack er signert svenske Andi Almqvist, som faktisk ble født i Wien tilbake i 1968, men som etterhvert vokste opp i Malmö som fullblods skåning.

Hans alternative julesang “Kirseberg” maler et sosialdemokratisk julebilde fra den gamle arbeiderklassebydelen Kirseberg i Sveriges tredje største by. Styggvakkert og litt trist, spør du meg - med en litt Tom Waits møter Julekvelden i Skogen-feeling over seg.

Julen har kommit till Backarna
Hör hur de sjunger på Hornet
Och rimfrosten gnistrar i Beijers Park
Där spökena mumlar i kör

Piraten och Elsa går hand i hand
Och stjärnorna blinkar ikapp med ambulansen
Kylan den skär genom ben och märg
När klockorna ringer på Kirseberg