30. mars (90/366) - Sesongstart: Sverige

Endelig!

Ikke primært fordi det er lørdag, og slettes ikke fordi det er påskeaften – men nå er altså dagen kommet. Det er klart for seriestart. I Sverige!

Vi snakker så klart fotball, og jeg er klar som et fullstappet påskeegg for et av vårens vakreste eventyr. I fjor var både ungene og jeg faktisk på plass til seriestarten i Allsvenskan, da vi la påskeferien til Göteborg og Gamla Ullevi. I år er ungene på hyttetur med sin mor, og jeg har hele helgen alene til å bare nyte seriestarten i fra sofakroken.

Abonnement på Discovery+ er tegnet. For 179 kroner i måneden, så får du tilgang på alt av svensk fotball i de to øverste divisjonene: Allsvenskan og Superettan. Et langt bedre produkt til en langt bedre pris enn norsk fotball. Sportslig har jeg lest at Allsvenskan ligger under Eliteserien i ranking, men forskjellen er ikke så stor som statistikken skal ha det til. Legger du da til at supporterkulturen i Sverige ligger milevis foran Norge, så blir valget enkelt for meg. Jeg velger meg Allsvenskan over Eliteserien hver dag i uka.

Jeg har så klart brukt påskehøytiden til nå godt (!), og har finpusset Fantasy-laget mitt foran ny sesong. I fjor gjorde jeg en god sesong, og endte på 3. plass i Norge – og 447. plass totalt. Jeg vant en høstkonkurranse i spillet, og sitter derfor også på to gratisbilletter til en valgfri kamp i svensk fotball, som jeg må kvittere ut i løpet av sesongen.

I dag starter altså ballet. De fleste kampene går i morgen og på mandag, men klokka tre i dag benker jeg meg ned for å følge årets første kamp i Allsvenskan; IFK Norrköping mot Malmö FF.

Sistnevnte er store favoritter foran årets sesong, og på papiret ser det kun ut til å være Djurgården som har en spillertropp som er i nærheten av den bredden og kvaliteten som MFF fra Skåne har. Men så er det jo alltids slik at fotball ikke spilles på papir.

Jeg har ingen spesiell favorittklubb som jeg følger ekstra i Allsvenskan, men posisjonerer meg for hver kamp etter spillerne jeg har på Fantasy-laget mitt. Skulle jeg imidlertid måtte velge, så hadde jeg nok gått for Mjällby. Klubben fra det lille tettstedet på Lister-landet nede i Blekinge spiller sine hjemmekamper nære Østersjøen, i den lille, søvnig landsbyen Hällevik. Ingen lag i andre europeiske toppdivisjoner kommer fra mindre steder – hvis vi så klart ser bort i fra de minste nasjonene, som Færøyene osv.

I fjor sommer la vi sommerferien vår til Blekinge, og fikk med oss en hjemmekamp nede på Strandvallen – som nok har den flotteste beliggenheten i Allsvenskan. Ungene er ikke det spor interesserte i fotball, men det å se fotball live har de faktisk likt. Spesielt den yngste. Her om dagen sa hun det igjen; Det er morsomt å se på fotball, bare ikke på TV. Det er noe spesielt med å se det live. Stemningen på tribunen, alt livet som skjer rundt, og rammene du aldri får helt følelsen av fra sofakroken. I løpet av sesongen skal jeg gi dem den opplevelsen igjen!

Snart låser jeg laget for runde 1 i Fantasy. Det blir ingen spillere fra IFK Norrköping i starten, men skulle jeg hatt med en, så hadde det blitt den nye spissen Tim Prica. Sønn av Rade, som sikkert mange husker fra RBK for et godt tiår siden.

Når det gjelder dagens soundtrack, så er det mange å ta av. Jeg har bestemt meg for å ta en såkalt «innmarsj»-låt. I Sverige er det opp til hver klubb å ha sin egen innmarsj-låt, og alle klubbene har sine egne. I Norge må vi leve med den faste Highasakite-komponerte Eliteserie-hymnen, selv om klubbene i tillegg synger sine egne låter fra tribunen.

Den mektigste opplevelsen live finner du kanskje på Gamla Ullevi, der Joel Alme sin «Snart skiner Poseidon» runger over byen når IFK spiller. Er det rivalene GAIS som spiller, så er det Håkan Hellström sin «Gårdakvarnar och skit» som synges for full hals. Hellström er GAISare på sin hals, og spilte også flere år i klubben på aldersbestemt nivå.

Dagens utvalgte blir derimot den låta som jeg kanskje synes er mest fengende. Den hørte vi første gang på Lister-landet i fjor sommer, og det er Mjällby sin sang, «Du går aldrig själv», signert den lokale, unge artisten Hampus Nennesson.

Jeg tjuvstarter med Superettan-match klokka 13: Sundsvall mot Östersund. Let the games begin!