3. mars (63/366) - Nord & Sør

South Carolina ligger klemt inntil østkysten mellom den litt større storebrorstaten North Carolina i nord, og Georgia i sør. Når vi hører Carolina, så tenker vi fort at navnet stammer fra en eller annen matriark, men sannheten er at navnet stammer fra den gamle engelske Kong Charles den I – som regjerte over dammen i øst mens området først ble kolonisert på starten av 1600-tallet.

Staten har en broket historie, med utstrakt slavedrift. De fleste av disse ankom i skip som ankret opp i statens største by Charleston. Dette dannet grunnlaget for at de allerede velstående, hvite godseierne ble enda rikere, da de fikk billig arbeidskraft til å høste både tobakk og bomull opp gjennom generasjoner.

South Carolina var i 1860 den første staten som brøt med unionen før de etter hvert ble gjort selskap av ytterligere ni. Den amerikanske borgerkrigen brøt ut året etter – i april 1861. Det skjedde også i Charleston, som for øvrig fikk sitt navn etter Kong Charles den II. Om nåværende Kong Charles den III får noe oppkalt etter seg her i delstaten, gjenstår å se.

Så lenge jeg kan huske har jeg vært interessert i amerikansk geografi. Det har jeg tidligere i år muligens sporet tilbake til Erik Diesen sine reiseprogrammer. Jeg har også alltid vært over snittet interessert i amerikansk historie, og da spesielt fra borgerkrigsperioden. Mye av det tror jeg også må skrives til opplevelser foran TV-skjermen mer enn fra skolebenken eller i egne bøker – og jeg tror serien som trigget det var klassikeren «Nord og Sør», som jeg husker at jeg så på NRK i (alt for) ung alder. Den gjorde et sterkt inntrykk på meg, uten at jeg i dag klarer å huske noe som helst fra serien. Det jeg vet er at jeg har den stående i DVD-hylla oppe i andreetasjen, og jeg burde så absolutt børstet støvet av den, og sett den om igjen snart.

Serien strekker seg over tre sesonger. Den første sesongen er perioden fra 1840-tallet og frem til borgerkrigen starter. Den andre sesongen er fra perioden under borgerkrigen, mens den siste er fra tiden like etter.

Plottet er enkelt. Det begynner med et vennskap som blir satt på prøve. Patrick Swayzes karakter Orry Mains familie eier en bomullsplantasje i Charleston, South Carolina. I militæret blir han bestekompis med en kar fra Pennsylvania, og når borgerkrigen til slutt bryter ut befinner de to kompisene seg plutselig på hver sin side av krigen. Så kastes det selvfølgelig på en del hjerte og smerte – i god, gammeldags såpeoperastil.

Serien var basert på en serie med bøker av forfatteren John Jakes, og ble en enorm hit da den kom midt på 80-tallet.

Her hjemme gikk Nord og Sør sin seiersgang på NRK for første gang sommeren 1987. I serien var det noe for alle. Som ung gutt var jeg ikke særlig opptatt av den romantiske historien, men jeg skjønte fort at dette ikke bare var en skildring fra borgerkrigen da jeg også tok min mor i å hvile sine øyne serien.

TV-serien ble det 8. mest sette programmet på norsk fjernsyn i 1987; sett av rett i overkant av halvparten av Norges befolkning.

Jeg husker som sagt veldig lite av serien, og hadde heller ingen erindring av omfanget av kjente skuespillere som gjennom serien dukket opp i en eller annen rolle. Navn som Kirstie Alley, Gene Kelly, Linda Evans, Morgan Fairchild, Johnny Cash, Elizabeth Taylor, Robert Mitchum, Forest Whitaker, James Stewart, Peter O’Toole og Las Vegas-ikonet Wayne Newton hadde alle roller i filmen. Ja, for ikke å glemme Lloyd Bridges – faren til Beau og Jeff. Smått legendarisk, altså.

Jeg er veldig spent på om serien har holdt seg gjennom alle disse årene, eller om dette bare blir et litt flaut gjensyn hvis jeg en vakker dag klarer å sveive den i gang igjen. Jeg mistenker heller ikke at jeg får med meg 14-åringen på det – selv om jeg nok var yngre enn henne da jeg så denne på NRK første gangen. Muligens allerede som 10-åring i 1987.

Men jeg er villig til å gi den en sjanse. Om ikke annet for å få sett litt fra Charleston og South-Carolina, i mangel på en Erik Diesen-episode i fra det området.

Dagens sang er signert en kar som ble født i Charleston i 1966 – 100 år etter at historien i Nord og Sør slutter. Darius Rucker flyttet etter hvert til statens nest største by Columbus for å gå på skole, og møtte der en gjeng som han startet band med. Resultatet ble Hootie & The Blowfish, som i 1994 ga ut det fantastiske debutalbumet Cracked Rear View. De klarte aldri å gjenta den suksessen, men fikk seg allikevel en god karriere. Etter en ti år lang pause, så blåste de liv igjen i bandet i 2018, og selv om de nå ikke har gitt ut noe eget på fem år – så holder de fortsatt koken som live-band når sommeren kommer med sine festivaler.

Dagens sang blir albumets ballade og tåreperse – som garantert hadde gjort seg i ei scene i Nord og Sør: «Goodbye».