25. mars (85/366) - Fullmåne

Månen er jo ikke full, den er hel, husker jeg en av døtrene mine sa en gang, mens hun pekte på den store, runde osten på nattehimmelen. Det ga jo umiddelbart mening, for vi omtaler jo månen som halv når den er midt mellom fasene. Ny og ne, som det heter i kryssord. Og kun der. Har du noen gang løst et kryssord uten en månefase? Tenkte meg nok det. Har du noen gang brukt ne i dagligtalen? Tenkte meg nok det også.

Det er allment kjent at månen påvirker alt vann på jorda. Flo og fjære styres av månens tyngdekraft, og en rekke mennesker blir også påvirket av månen. Kanskje er det logisk, siden vi består av mellom 50 og 70 % vann? Vil det da også si at agurken påvirkes av månen?

Jeg kjenner flere som lar påvirke kroppslig av månen – samtlige kvinner. Selv har jeg aldri merket noe som helst være seg ved ny eller ne – men det er jo ikke akkurat særlig overraskende, all den tid jeg i alle år stort sett har vært relativt upåvirket innvortes sånn generelt.

Hadde jeg vært elg, derimot, så hadde jeg kanskje kjent påvirkningen – hvis ikke det også er forbeholdt kuene? Det er faktisk dokumentert at det skjer flere elgpåkjørsler ved fullmåne enn ellers. Årsaken til det er trolig at elgene vandrer lenger og er mer aktive da. Slikt forskes det nemlig på. Og apropos forskning, så har det også blitt forsket på mennesker og søvn ved fullmåne. Funnene da var at forsøkspersonene brukte fem minutter lenger enn normalt på å sovne ved fullmåne, mens de i snitt sov 20 minutter kortere. Forsøkspersonene sov da i et søvnlaboratorium uten ytre påvirkning, så det hadde med andre ord ikke noe med at de kunne bli eksponert for mer lys enn ellers.

Hvorfor, er fortsatt det store spørsmålet som ingen har kunnet sette to streker under enda.

Fullmånen har vært forbundet med mystikk i alle år, og mange av effektene månefasene kan gi har blitt forsterket gjennom folketroen. På 1920-tallet mente en tysk forsker å ha funnet ut at trær hugget ved fullmåne var svakere og mindre egnet til tømmer enn trær som ble hugget mens månen var ny. En annen forsker mente å kunne konkludere med at friskt kjøtt og fisk råtnet raskere hvis det ble eksponert for månelys. Mest trolig var kildematerialet for tynt, og konklusjonene egentlig ikke holdbare. Som et eksempel har det blitt forsket på om folk var mer utsatt for hundebitt under fullmåne eller ikke. Da undersøkelsen ble gjort i England, så viste det seg å stemme – mens da samme undersøkelse ble gjort i Australia, så viste det stikk motsatt. Så vil sikkert noen si at det også har sin naturlige forklaring, siden landene ligger på hver sin side av ekvator, og allerede har motsatte årstider.

Religionshistoriker Asbjørn Dyrendal på sin side, er sikker i sin sak. Det er flere myter enn sannheter rundt fullmånens kraft og effekt.

Du kan jo kjenne litt på det selv. Det er nemlig fullmåne i dag. Hvordan sov du egentlig i natt? Månen ble full rundt klokka 08.00 i dag tidlig norsk tid, så hvis du våknet litt i ørska, og trengte en ekstra kaffekopp på jobb – så kanskje det hadde sin naturlige forklaring.

I anledning fullmånen blir dagens sang Phoebe Bridgers sin vakre Moon Song. Låten er å finne på Bridgers sitt album «Punisher» fra 2020, og er en av mine absolutte favoritter fra en av de mest særegne og spennende stemmene som finnes. Får bare håpe hun klarer å karre seg til Norge igjen snart, før hun blir for stor. Da skal jeg gjøre mitt ytterste for å få med henne live – fullmåne eller ei.