25. mai (146/366) - Jewel Kilcher

En av mange musikalske A-ha opplevelser på 90-tallet var da jeg kjøpte plata «Pieces of You» av en ung, amerikansk artist som kalte seg Jewel.

Som tenåring forlot hun familiehjemmet i bushen utenfor byen Homer i Alaska, og satte seg i bilen for å kjøre sydover til California på lykke og fromme. Da hun etter hvert kom seg til storbyen San Diego lengst syd i delstaten, så kunne ikke kontrastene vært større til hjemme.

Familien hun vokste opp i drev klassiske selvberging på et såkalt homestead i Alaska, slik mange opp gjennom årenes løp har flyttet til delstaten for å gjøre. Hennes bestefar Yule Kilcher emigrerte fra Sveits da andre verdenskrig brøt ut i Europa, og fant sitt paradis i skogen i Alaska. Der bor hans sønn Atz Kilcher fortsatt i dag, samt flere av Jewel Kilcher sine søsken. Familien har du hatt mulighet til å bli godt kjent med gjennom TV-ruta, da de har figurert i flere sesonger av Discovery-serien «Alaska: The Last Frontier».

For Jewel sin del, så var det utferdstrangen og lysten på å nå ut til flere med sin musikk, som drev henne fra hjemplassen. Faren Atz skrev selv musikk, men hadde ikke nådd ut til flere enn folk hjemme i Alaska.

I San Diego bodde unge Jewel i bilen, mens hun tjente til sitt daglige måltid ved å spille på gata. Etter hvert fikk hun spille på lokale cafeer, og det var her hun ble oppdaget i 1993. Ikke lenge etter hadde hun signert for Atlantic Records, og to år senere var debutalbumet et faktum.

Debutalbumet solgte godt, og ble også lansert i Europa, der jeg sikret meg en kopi. Den var spekket med gode låter, og Jewels stemme var som balsam for øregangene. Jeg skjønte straks at dette trolig var starten på noe stort for den unge, ukjente jenta fra bushen.

The Rest is History, sies det. I Jewels tilfelle, så vokste hun seg såpass kommersiell stor at det ikke ville vært unaturlig å sammenligne henne med 90- og tidlig 2000-tallets svar på Taylor Swift eller Olivia Rodrigo.

Tre år etter debuten, så fikk hun allerede oppleve å synge nasjonalsangen før Super Bowl-finalen på San Diego Stadium.

Jewel er fortsatt en stor stjerne på musikkhimmelen. For to dager siden fylte hun 50, og for ikke mange ukene siden, så dukket hun opp på scena i Madison Square Garden under en Olivia Rodrigo-konsert, og sang duett med den unge superstjernen. Låta? Jewels egen «You Were Meant for Me» fra debutalbumet.

Debutalbumet er den eneste plata jeg har av Jewel, og i mine ører har hun aldri klart å toppe den. Etter at populariteten økte, så ble også fristelsen til å poppe opp, og over-kommersialisere musikken, nok for fristende – så ingen av de kommende utgivelsene klarte å hente frem igjen den organiske enkelheten, som lot låtene får skinne av seg selv på debuten.

Dagens soundtrack blir min desiderte favoritt på albumet, «Foolish Games». Låta var en skikkelig øyeåpner for meg, og ble lyttet tungt til gjennom avstandsforelskelser og andre sorger på 90-tallet.

Låta ble aldri gitt ut som singel i forbindelse med debutalbumet, men en nyinnspilt versjon ble gitt ut som singel to år senere, etter at låta hadde figurert i filmen «Batman & Robin», og satte i 1997 og 1998 daværende verdensrekord for uker på rad på Billboard-lista – 65 i tallet.

Det var altså ikke bare en ung Hr. Tandsether som så storheten i låta!