25. juni (177/366) - O Fortuna i München?

I kveld skal gruppe C avgjøres, og selv om England i teorien allerede er videre med sine 4 poeng, så er gruppen for øvrig helt vidåpen. Danmark og Slovenia står begge med to poeng hver, mens Serbia har ett. Danmark mot Serbia blir rett og slett et bikkjeslagsmål – hvor vinneren mest sannsynlig tar følge med England videre, og taperen mest trolig ryker ut. Danmark vil trolig også karre seg videre med uavgjort som en av de fire beste treerne, selv om Slovenia skulle overraske, og slå England.

Mine øyne vil ligge på Danmark – Serbia i kveld, en kamp som spilles på Allianz Arena i München.

En som bodde i denne byen i hele sitt 86 år lange liv var komponisten Carl Orff. Han ble født så tidlig som i 1895, og begynte å lære å spille forskjellige instrumenter allerede fra han var 5 år gammel. Dette skulle forme ham ikke bare som komponist, men også som musikk-pedagog.

De fleste kjenner ham vel i dag best som mannen bak det dramatiske og episke verket Carmina Burana, inspirert og oppkalt etter en samling middelalderdikt som ble funnet i et kloster i München på 1800-tallet – og da mest av alt diktet – og komposisjonen - «O Fortuna».

Allikevel har nok de fleste et implisitt forhold til Carl Orff på andre måter. Orff var som nevnt veldig opptatt av musikkpedagogikk, og hans metoder ble også implementert i det norske skoleverket. I alle fall alle på min alder har selv vært en del av denne metoden å utøve musikkundervisning på, uten at jeg personlig kan huske at det noen gang ble uttrykt at det var Orff-metoden som var i sving.

Metoden? Vel, det gikk på å lære rytme, bevegelse og samspill ved hjelp av lek, og for å få til dette, så skulle en spesiell gruppe med Orff-instrumenter tas i bruk i skolen. Dette var da blant annet xylofon, tamburin, triangel, treblokker og tromme – som nok alle over 40 har klare minner av at de trakterte på rundgang i løpet av flere musikktimer gjennom grunnskolen.

Alt dette altså takket være komponisten bak en av den klassiske musikkens mest ikoniske kantater, som har blitt flittig brukt i filmer som Excalibur (1981), The Doors (1991), Den siste Mohikaner (1992), Natural Born Killers (1994), Generalens datter (1999) med flere. De har også vært flittig brukt i både reklamer og trailere for både filmer og serier, og jeg ser jo det, at den har blitt ihjelbrukt opp gjennom.

Universitet i Oslo bryr seg ikke om det, for tradisjon er som kjent tradisjon – så for hvert nye studieår i august, så står også O Fortuna med Orff som et fast musikalsk innslag på studiestartdagen.

O Fortuna får også plass på årets spilleliste, og vil runge ut over Allianz Arena senere i kveld, i alle fall i hodet mitt.