25. april (116/366) - The Future is Coming Fast

Den 25. april 1974 ble det holdt et folkemøte i Nadderudhallen med 2500 fremmøtte – i en hall som kun var godkjent for 2000.

På agendaen stod store spørsmål som hvordan hegne om fremtiden på en best mulig måte for deg og meg. De skulle ha et uttalt fokus på natur- og miljøforurensning, økt sentralisering og urbanisering, press i arbeidsliv og skoler, ukontrollert teknologi, og de rike lands forhold til den tredje verden.

Forfatter Erik Dammann hadde tatt initiativet, og møtet fikk også tilnavnet «Dammann-aksjonen» i mediene. Han hadde i tillegg fått med seg blant andre filosofen Arne Næss, som også skulle holde et innlegg denne kvelden i Bærum. Underholdningen var visesang fra Birgitte Grimstad.

Da kvelden var omme hadde de stiftet foreningen «Framtiden i våre hender» - navngitt etter en bok Dammann hadde gitt ut to år tidligere.

Ideen om en organisasjon hadde Dammann brygget på helt siden boka kom ut. Ei bok som fikk mye oppmerksomhet da den kom, der han skisserte verdenssituasjonen, med en del konkrete forslag om hvordan vi alle kunne bidra til å gjøre verden til et litt bedre sted å være. Bedre ressursfordeling, mindre forbruk, og mindre forskjeller. Mindre fokus på materielle goder og penger som statussymbol, var et viktig mantra.

50 år senere må vi vel dessverre kunne stikke fingeren i den forurensede jorda, og erkjenne at de som burde lest boka neppe noen gang har bladd i den.

For aldri har vel forskjellene vært større, og aldri har den tidligere vært så opplyst og klint oppi ansiktene til folk flest. Mye takket være sosiale medier, der mange som har mye skruppelløst flasher det, og strør om seg slik at de som har lite, men har nok til en smarttelefon, kan skrolle seg gjennom hverdagen til andre, og i samme øyeblikk dytte enda flere penger inn på kontoen til influensere, rikmannsarvinger og andre bemidlede, som reklamebransjen ukritisk dytter på enda flere penger for at de kan kjøpe enda mer, og lage enda mer content for å få de som har mindre til å kjøpe enda mer av det ikke trenger. Repeat.

I etterkant av stiftelsen i april 1974, så ga foreningen ut boka «Ny livsstil», og åpnet et eget informasjonssenter i Oslo. I årene som fulgte vokste organisasjonen seg stor, og det ble startet avleggere i flere andre land. Deres blad Folkevett ble gitt ut for første gang i 1979. Et blad som fortsatt eksisterer, men som i dag bærer samme navn som foreningen.

Dammann er i dag en godt voksen mann på snart 93, men brenner fortsatt for sin sak. Det er mer arbeid å gjøre enn noen gang, og den som leder organisasjonen i dag er Tromsøværingen Anja Bakken Riise. I dag teller Framtiden i våre hender over 45 000 medlemmer, og har egne lokal- og regionallag over hele Norges land.

I anledning 50-års jubileet, så blir dagens låt en ganske så ny perle fra en av mine favoritter, John Moreland. Han kom med et nytt album – Visitor - tidligere denne måneden, som etter et par gjennomlyttinger virker som det beste han har gjort på snart 10 år. Åpningssporet «The Future is Coming Fast» passer godt for dagen.

We don't breathe, and we don't rest
We just choose the lie that feels the best