23. juni (175/366) - Yann Tiersen

Den 7. juli 2015 var franskmannen Yann Tiersen i Nord-Norge for å spille konsert på studenthuset i Alta. Drøyt 120 altaværinger hadde møtt opp til den første konserten, og de fikk en konsert helt utenom det vanlige i den lille Finnmarksbyen. De har fått oppleve nåtiden Chopin, skrev lokalavisens utsendte dagen etter – og var lyrisk i sin anmeldelse.

Dagen etter konserten la Tiersen og to kolleger fra bandet ut på en 8-dagers sykkeltur fra Alta til Harstad. I løpet av turen stakk de innom urfolk-festivalen Riddu-Riddu i Kåfjord, siden Yanns komposisjoner er rotet i bretonsk kultur. Den lille minoriteten bretonske klorer seg fortsatt fast nordøst i Frankrike, i Bretagne-området. Et folk som i genetikken stammer fra britiske keltere (britisk = breton), med innslag av gammelt, norsk vikingblod.

Foruten disse to konsertene, og en avslutningskonsert i Harstad – så holdt Tiersen også små pop-up konserter på de småstedene han valgte å overnatte underveis på turen – blant annet i fjæra i lille Talvik.

Hvis navnet ikke sier deg noe, så ringer det nok sikkert en bjelle når jeg sier at det er han som komponerte musikken til den elegante franske filmen Den fabelaktige Amelie fra Montmartre i 2001. Det ble også Tiersens store gjennombrudd, selv om han hadde hatt en viss suksess med et soloalbum tre år tidligere hjemme i Frankrike.

Da Amelie-filmen gikk for utsolgte kinosaler verden over, så hadde Tiersen selv nettopp flyttet til den lille, værharde øya Ouessant, utenfor Bretagnes kyst. Der hadde han funnet sitt kreative og kunstneriske smultronställe. Selv hadde han barndomsminner fra øya, der han var på ferie sammen med sin familie, som til vanlig bodde i byen Brest inne på fastlandet. I den byen ble Tiersen også født, den 23. juni 1970.

Som barn av to foreldre, hvis en også hadde norske aner, som begge var musikklærere innen klassisk musikk, så ble det naturlig at også Yann tok en klassisk musikkutdannelse. I ungdommen var han imidlertid tungt inni litt mørkere, moderne musikk som My Bloody Valentine og tyske Einstürtzende Neubeuten – og skrotet på et tidspunkt fiolinen sin for å kjøpe seg el-gitar; men landet til slutt i det klassiske landskapet.

Tiersen fyller altså 54 år i dag, og hva passer vel bedre da med å nye en av hans mange fantastiske komposisjoner til søndagskaffen.

Tiersen er fortsatt lidenskapelig opptatt av å hente inspirasjon i å reise. Han setter seg på sykkelsetet så ofte han har sjansen, men de siste årene har han pimpet opp reisemåten, og lagt ut på en del spenstige seilbåtturer sammen med familien. I fjor var de på en skikkelig rundtur rundt i gamle trakter, hvis vi ser historisk stort på hans bretonske opphav – nemlig til steder om Shetland, Hebridene, Orknøyene og Færøyene.

De gangene han skal lande, så trekker han fortsatt tilbake til den lille øya Ouessant, der han fortsatt pleier sine røtter, og har bygget opp et fantastisk musikkstudio – The Eskal - med en storslått og vill utsikt mot det tidvis nådeløse Atlanterhavet.

Et Atlanterhav som i juni 1998 ble graven til den franske seileren Eric Tabarly, som gjennom sitt liv vant en haug med regattaer og kjente seilaser. Han ble slått over bord av en løpsk bomgaffel utenfor kysten av Wales, og druknet.

I 2008 kom filmen om hans liv ut i Frankrike, og musikken var selvfølgelig komponert av seilerkollega Tiersen. Fra det soundtracket kommer dagens låt, som bærer tittelen «8 mm».