22. juni (174/366) - Fra Kristiansund til Belgia

I dag er siste dagen i EM der vi får gleden av å se tre kamper på en og samme dag, da andre runden i gruppespillet nå skal avsluttes. For at ingen av lagene skal kunne spille på resultat, så spilles den siste runden som starter i morgen parallelt hver dag til samme tid – slik praksis har vært i en årrekke.

Dagens tidlig-kamp er oppgjøret mellom Belgia og Romania, og den blir ekstremt viktig for nasjonen som før EM startet var ranket som nummer tre i verden på FIFA-rankingen, kun med Argentina og Frankrike foran seg.

De fikk en tøff start på turneringen, og en skikkelig nesestyver – da Slovakia overraskende vant 1-0 tirsdag denne uka. Romania knuste samme dag Ukraina 3-0, og kan således koste på seg å spare spillere og krefter frem mot siste kampen mot nettopp Slovakia – så Belgia har derfor alle muligheter til å reise kjærringa i Köln i ettermiddag.

Jeg elsker overraskelser i mesterskap, og var høyt oppe da Slovakia rodde seieren i land, til tross for at Belgia fikk to annullerte mål, og hadde et ganske så bra trykk mot slutten. Selv 10-åringen ble faktisk oppriktig engasjert mot slutten, men hun er den rake motsetningen av meg – og heiet på den antatte favoritten.

Til dagens navn har hun lært seg navnet på De Bruyne, og kanskje klarer jeg å lure henne med til å se nok en kamp. Så lenge hun lærer seg et eller to navn på noen spillere, så virker det som det faktisk er et visst håp om at hun oppriktig lar seg engasjere av fotball på TV – og ikke bare prøver å please far sin. Så får tiden vise hvor dypt det stikker – men hvem vet, kanskje hun også kan se tilbake til EM 2024 omtrent slik jeg i dag ser tilbake til EM 1988.

Vi er plassert på Toten for anledningen i dag, og der kommer far til å heie på Romania, og Evelin på Belgia – mens bestemor og 14-åringen mest trolig kommer til å spille Rummy ved kjøkkenbordet.

Oppladningen i dag vies til belgisk musikk, og da står valget mellom de to mest kjente bandene K’s Choice og dEus. Sistnevnte vinner stikket i dag.

Bak det belgiske kultbandet finner vi multikunstneren Tom Barman fra Antwerpen.

Hans far William Barman var 63 år gammel da Tom kom til verden, og gutten fikk navnet etter sin bestefar Thomas Gustav, som ble født i Kristiansund så tidlig som i 1860.

Som så mange andre fra Sunnmøre, så ble havet Thomas Gustav sin arbeidsplass, og han mønstret etter hvert av i belgiske Antwerpen sammen med kona Mathilda Gleditsch fra Overhalla i Trøndelag. Der stiftet de etter hvert familie, og fikk fem barn – blant andre Toms far William.

Tom Barman var tidlig opptatt av både musikk og film, og startet på den belgiske filmskolen før karrieren med dEus tok over hans tid. Han sluttet på skolen, og satset på musikkarrieren, men i 2002 børstet han støvet av gamle kunstner bak monitoren, og debuterte som spillefilmregissør med filmen Any Way the Wind Blows. Barman skrev manuset selv, og komponerte også musikken – som han vant en pris for på Flanders International Film Festival hjemme i Belgia.

Tom har de senere årene også gjort seg en karriere som still-fotograf, og har flere utstillinger bak seg i Belgia. Ikke verst fra en etterkommer av en gammel klippfisker fra Kristiansund!

Dagens låt kommer fra den eneste dEus-plata som jeg har i samlingen. Den kjøpte jeg en gang på 90-tallet, og var deres andre studioplate – In a Bar, Under the Sea.

Favoritt-låta fra det albumet var «Little Arithmetics» - så får vi se om regnestykket i dag endelig går opp for Belgia, og de får med seg tre poeng inn mot siste runde i gruppespillet.