17. april (108/366) - Piggdekk av!

Så kasta han seg rundt. Av med jeans og genser. Slapp av, dette er ikke et slikt innlegg. På med fritidsantrekk. Faktisk så dristig at jeg gikk for shorts, tross den sure vinden.

Yr raslet med skumle varsler i det fjerne. I dag skimtet jeg snøfnuggene fortsatt, men nå fikk nok være nok. Vinterpelsen måtte av.

Frem med jekk og sommerdekkene, som har ligget til pynt og forglemmelse innerst i carporten at helt, halvt år. Ned på alle fire på grusen, og en halvtimes tid senere voila. Sommerdekk på. Deilig!

På toppen av hodet hadde jeg ei topplue. Vår i lufta, sa du? Det kjentes ikke akkurat sånn ut. Det var på rein trass at jeg holdt ut fire hjul med shorts. Jeg vurderte et lite øyeblikk å kaste på meg ei lang underbukse, som jeg visste lå lagelig til i gangen – men fader heller. Det er jo april. Ganske så langt uti også. Da fikk det heller stå sin prøve.

Det skal bli en fryd å slippe lyden av piggdekk mot asfalt. Miljøet gleder seg, men mer konkret gleder nok lommeboka mi seg enda mer. Jeg måtte ha nye suler med pigg rett før jul. De gamle var helt nedslitte, og hadde allerede en halv vinter ført til en del interessante situasjoner.

Og godt skotøy er viktig. Det var natt og dag etter å ha fått på nye piggdekk. For pigger må jeg ha, miljøvennlig eller ei. Her jeg bor kommer jeg ikke frem uten. Jeg har hatt piggfritt i en kvart sesong på vinterstid her i traktene, og aldri mer.

Men hvordan klarte de seg på vinteren før, sier du? Ja, si det. Det lå nok atskillig flere biler i grøfta. Piggdekk kom nemlig ikke på privatbiler her til lands før på tidlig 60-tallet. Før det var det forbeholdt de som kjørte billøp, mest av alt på grunn av prisen. Høsten 1963 lanserte Viking-Askim gummifabrikk sin nye modell med piggdekk for folket. Piggene var av hardmetall, og var 50 til 100 ganger sterkere enn stål, og ble skutt inn i gummidekkene manuelt av arbeidere på fabrikken.

Piggdekk er det gledeligste som har hendt på bilfronten de siste årene, utbasunerte overingeniøren med det litt halvsuspekte navnet Lyder Bøgh, da Vikings piggdekk ble demonstrert i Askim før 1963-sesongen.

Gummiprodusenten Viking-Askim er som du også sikkert tenkte identisk med de som lager den populære gummistøvelen, som de aller fleste enten har eller har hatt et forhold til. I tillegg laget de blant annet joggesko, sandaler og fotballsko. Dette begynte de med allerede i 1906, og i 1931 utvidet de til bildekk – og først over 30 år senere fant de ut at de skulle sette inn pigger i vinterdekkene for å møte det norske markedet, og trygge folket på å kunne kjøre vinterstid uten å havne i veita.

I dag er piggene noe helt annet. Borte er hardmetallet, og tilbake står typer enten i stål eller plast. Ja, du hørte rett. Flere steder foreligger det restriksjoner mot piggdekk grunnet svevestøvet de lager, men mellom bakker og berg vinterstid ville jeg uansett aldri ha vært foruten.

Men i dag er det slutt for denne gang. Pigg er fint på vinteren, men utrolig deilig å slippe når asfalten har blitt bar. Så får jeg bare tro at det holder seg bart herfra og helt til nærmere jul igjen.

Til ære for gummi på hjula, så får Ruston Kelly være dagens soundtrack med låta – du gjettet det – «Rubber».