21. juni (173/366) - Bon Iver

Den 21. juni 2011 ga Bon Iver ut sitt andre studioalbum, og traff en nerve i musikkfans verden over.

Bak navnet finner vi Justin Vernon, som ble født i byen Eau Claire i norske Wisconsin den 30. april 1981. Han vokste opp i en musikalsk familie, og viste tidlig interesse for musikk.

Vernon gikk på Memorial High School i Eau Claire, hvor han spilte i flere lokale band, men samtidig elsket han idrett, og da spesielt amerikansk fotball – og var en av de beste på skolen innen denne idretten.

Etter college startet han bandet med det surrealistiske og snodige navnet DeYarmond Edison sammen med barndomsvenner, uten at det ble noe mer enn en lokal affære

Etter et brudd med kjæresten og en del sykdom, så trengte Vernon å komme seg vekk. Han flyttet til farens hytte i den skogkledde ødemarka i Wisconsin, og det var i den isolasjonen at han lagde debutalbumet "For Emma, Forever Ago".

Han spilte inn albumet alene ved hjelp av enkel opptaksutstyr og eksperimenterte med lagvise vokaler og unike akustiske arrangementer. Det var også der han bestemte seg for å ta artistnavnet «Bon Iver», etter det fiktive franske uttrykket «Bon Hiver!» - God vinter – som folk hilste hverandre da den første snøen falt for året i TV-serien «Northern Exposure», kjent som Det gode liv i Alaska på norske TV-skjermer.

"For Emma, Forever Ago" ble raskt en kritikersuksess. Albumets suksess førte til en signering med plateselskapet Jagjaguwar, og Bon Iver begynte å turnere internasjonalt.

Oppfølgeren, som kom ut for 23 år siden i dag, inneholder et knippe helt fantastiske låter, som igjen bare åpnet verden for Vernon – og sitt backing-band, som live inneholder så mange at du nesten mister tellinga.

I anledning jubileet blir dagens låt «Perth» fra det nevnte andrealbumet, og den får rulle å gå i bakgrunnen mens jeg lader opp til en ny fantastisk EM-dag – og den siste helga før jeg neste fredag tar, ja du gjettet rett – sommerferie!