22. januar (22/366) - Tekst-TV

Mot slutten av januar 1983 reklamerte elektronikkforhandlere landet rundt for harde livet i så vel aviser som i butikkvinduer. Grunnen til denne ekstra innsatsen? Tekst-TV!

Sverige hadde lansert tjenesten noen år tidligere, og på Løvebakken hadde de kastet seg på. NRK tok oppdraget, og stod klare til å lansere Tekst-TV med brask og bram den 2. februar 1983.

Det var bare ett problem. Folk måtte ha et fjernsyn som var laget for det. Det førte til ville tilstander blant importører av fjernsynsapparater. Svenskenes konklusjon noen år tidligere var at Tekst-TV var det største som hadde skjedd innen fjernsynsutviklingen siden farge-TV’n kom. Dette måtte da folk ville ha?

En del kastet seg nok på, og byttet fjernsyn. Men ved oppstarten regnet ikke NRK med at det var mer enn snaut 10,000 husholdninger som hadde oppgradert.

Muligens fordi enten butikkene eller reklamefolkene før jul hadde sovet litt i timen, igjen muligens fordi NRK hadde flagget at dette tilbudet først og fremst var rettet mot hørselshemmede.

Da NRK lanserte Tekst-TV, så var det med kun 40 tilgjengelige sider – men av en eller annen grunn så fanget dette folks interesse. Så også min.

Mitt første møte med Tekst-TV var hos ei tante på Eina, på midten av 80-tallet en gang. De bodde på en stor gard, og mannen i huset – min filleonkel Hans – hadde investert i nytt fjernsyn med noen nye, innovative greier. Da vi var innom på kaffebesøk, så fikk jeg en demonstrasjon – og fikk prøve selv. Jeg husker at det satte spor. Jeg vet ikke om det var Tekst-TV i seg selv, eller om det var på grunn av fjernkontrollen. Dette var nemlig også mitt første møte med en fjernkontroll.

Jeg husker jeg ble veldig fascinert av grafikken og fargene. Stort sett de samme som fikk leve i hele Tekst-TV sin levetid.

Noe nytt fjernsyn i heimen hjemme hos oss kom ikke på tale, men hver gang foreldrene mine planla kaffebesøk til Eina, så var ikke jeg vond å be. Jeg ville være med, for jeg ville bruke fjernkontroll og Tekst-TV!

Noen år senere kom det til slutt et nytt fjernsyn med både fjernkontroll og Tekst-TV også hjem til oss. Det var stort. Jeg var en flittig bruker av Tekst-TV i mange år – og godt ut i voksen alder. Tidvis kunne jeg bruke mange timer om dagen – for før internett, så var dette stedet for informasjon.

Jeg ble tidlig hektet på fotball, og fikk meg lille Swindon Town som favorittlag allerede som 14-åring. På den tiden var det ikke så lett å følge med i sanntid. Jeg startet supporterklubb, lagde aviser, og fulgte med på det som stod i Tippebladet Tips. Problemet med sistnevnte var at det først lå i postkassa tre dager etter at Swindon hadde spilt. Noen ganger overtalte jeg min mor til å la meg ringe til England for å høre om resultatet, men ellers var det å vente.

Hvis da ikke Swindon dukket opp på Tekst-TV. På resultatservice-sidene. På NRK var det stort sett bare kampene, men etter hvert så utvidet Norsk Tipping med Måltips – og dermed også flere kamper på Tekst-TV. Jeg skjønte imidlertid tidlig at svenskene var litt lenger fremme i skoene, og stort sett inkluderte lag under toppdivisjonen i sin resultatservice. Side 377 og 378 på svensk Tekst-TV ble dermed en stor greie.

Stort sett hver lørdag mellom fire og seks stod sidene på, samt da det ble spilt kamper på kveldstid i midtuka. Med fjernkontrollen kunne man åpne siden i bakgrunnen, slik at man ble varslet omtrent som et pling hvis det hadde skjedd noe – og da var det rett inn på Tekst-TV for å sjekke nye scoringer samme hva som gikk på fjernsynet ellers.

Skjermdump av en Tekst-TV side fra første dag: 2. februar 1983

Det at fotballag under et visst nivå ikke ble inkludert på Tekst-TV skapte også noen artige historier. Som da en fotballtrener intervjuet av ei lokalavis før sesongen. «Hva er målet for sesongen? Rykke opp i Tekst-TV!»

Tekst-TV hadde blitt enormt populært. Jeg brukte det mest til fotball og TV-programmer i starten, mens andre nok sikkert brukte det til å oppdatere seg på nyheter. Fra at kun 5 % hadde tilgang til Tekst-TV, så passerte tjenesten i 1995 1 million daglige brukere. Toppen var så sent som i 2005, da Tekst-TV i snitt hadde 1,5 millioner brukere – daglig!

Tekst-TV gjorde på siste halvdel av 90-tallet noen smarte grep for å trekke til seg enda flere unge voksne brukere. De var nemlig et slags datidenes Tinder, med chattesider – der du kunne bruke datidenes mobiltelefon, sende inn en SMS – og få den opp på ei side på Tekst-TV. Jeg syntes dette var veldig spennende, og brukte nok alt for mange kontantkort og nattetimer på akkurat det.

Så eksploderte det med internett i de tusen hjem, og smarttelefoner ble allemannseie. Ingen trengte Tekst-TV lenger for å sjekke eller sjekke opp. Kun nostalgikere ble igjen på Tekst-TV, men NRK valgte å legge ned de fleste sidene i 2017.

Det skal sies at Tekst-TV fortsatt lever på NRK, men det er nesten aldri noen oppdateringer. Da jeg her om dagen sjekket fotballsidene, så var siste nyhet oppdatert ei god uke før jul i fjor.

Snart fases det vel ut for godt.

Dagens låt kommer fra et band i fra Østfold, som jeg ble introdusert for av ei av disse jentene jeg i hine hårde dager fikk kontakt med på Tekst-TV. Før kontantkortet ble tømt, så fikk vi byttet adresse – og endte opp med litt korrespondanse frem og tilbake. Obligatorisk var det så klart da å lage mixed-tapes med musikk, og sende til hverandre – og dette bandet var på kassetten jeg fikk.

Vi møttes aldri, og kommunikasjonen tok slutt omtrent like fort som den startet – men bandet har jeg hatt med meg siden.

Tittelen på dagens låt passer utmerket for dagen: «Web – av bandet Jocelyn High.