22. februar (53/366) - Vaffel i Oregon

I dag fortsetter reisen gjennom Amerikas 50 delstater i alfabetisk rekkefølge, og nå har turen kommet til Oregon. The Beaver State.

Oregon ligger klemt mellom California og Washington på vestkysten av det amerikanske fastlandet. Det er ingen kilder som kan fortelle med sikkerhet hvordan staten fikk sitt navn, men det er en rekke teorier og hypoteser – helt ned til den mest åpenbare; krydderurten Oregano. Trolig bare vrøvl, men faktum var visst at denne krydderurten ble dyrket lengst syd i staten. Den mest plausible teorien er at navnet kommer fra det algonkinske navnet på elva Columbia – Ouragon.

Hovedstaden heter Salem, mens den største byen er Portland. En by som har blitt viden kjent for sitt store og gode musikkmiljø. Mange musikere og artister har de senere årene valfartet til Portland, og etablert seg der, som et slags vestkystens Athens. En annen ting som trekker musikerne vestover, er den flotte naturen som staten har å tilby. I tillegg er delstaten veldig bevisst på bærekraft og miljøvern, så mange av de som kommer rekende hit, er også idealister og grønne.

Ved siden av kyststripa, så består Oregon av mye skog og enda mer fjell. I det sydøstlige hjørnet mot Nevada og Idaho finner du også et mer goldt ørkenlignende landskap.

Byen vi skal besøke i dag ligger mellom Portland og Salem i innbyggertall – nemlig Eugene. Byen nærmer seg 180,000 innbyggere, som i norsk målestokk ville plassert den som den 4. største, mellom Trondheim og Stavanger.  

Eugene er kanskje mest kjent for å være byen der sportsklær-giganten Nike først så dagens lys. I 1964 kom friidrettstreneren til universitetslaget i byen på ideen om å lage den perfekte løpeskoen. Bill Bowerman eksperimenterte med å forme gummisålen i konas vaffeljern, for å på den måten lage en løpesko med best mulig grep. Det ble år med prøving og feiling, før han ti år etter – sammen med en av de tidligere elevene han trente, Phil Knight, kunne lansere modellen Waffle.

Resten er historie. I kjølvannet av Nike ble også Eugene en av de viktigste og beste byen i landet for rekruttering av gode løpere, og byen titulerer seg fortsatt som «The Track Town USA».

Eugene har også tiltrukket seg alternative mennesker helt siden de første hippie-koloniene etablerte seg i byen på 1960-tallet. Rundt disse miljøene har kunst og kultur vokst frem, akkurat som i Portland – og Eugene har også en aktiv og interessant musikkscene.

Dagens artist er født og oppvokst i byen, og skapte seg først et navn som produsent for andre. Tyler Fortier begynte allerede som 10-åring med å ta opp musikk, og leke seg som produsent. Deretter ballet det bare på seg, og han begynte etter hvert også å skrive musikk selv. For å skille karrieren som produsent fra sin egen artistkarriere, så valgte han å ta artistnavnet Last Year’s Man, da han i 2020 debuterte med plata «Brave the Storm». Siden den gang har det blitt tre solide studioalbum.

I disse dager er han i gang med et nytt prosjekt under et annet pseudonym; T. F Jennings. Hvorfor han har valgt å endre navn kan tyde på at den kommende EPen «In the Teeth of the Night» også vil markere et sjangerskifte eller en ny retning – men enn så lenge ser det ut til at Fortier holder kortene tett til brystet.

Dagens sang blir “Wild Wild Heart” fra albumet fra 2020.