21. februar (52/366) - Hoel gård, Ringsaker

I dag befinner jeg meg på idylliske Hoel gård på Nes i Ringsaker kommune. Gården ble kjent for folk flest da odelsgutten for en del år siden deltok i TV-programmet «Jakten på Kjærligheten», og i sesongene som fulgte ble også gården brukt som innspillingssted for de innledende speed-datene.

Illustrasjon hentet fra Hoel Gård sine hjemmesider.

Her langs Mjøsas østbredd finnes det en egen Skibladner-brygge, men Mjøsas hvite svane legger kun til her hvis du blar opp, og legger bryllupet ditt til gården. Opp fra brygga kan du følge Norges lengste lindeallé, før du kommer opp til hovedhuset fra 1719.

Har er det blitt drevet tradisjonelt jordbruk i alle år, i tillegg til at det blant annet har vært potetmelfabrikk.

Forpleining, overnatting og kursvirksomhet har også vært en del av gårdens profil i lang, lang tid.

Den første som så mått begynte med slik var Halvor Hoel, som det sies fortsatt går i gangene i våningshuset på gården.

I 1922 ble gården solgt fra Rittmester Karl Kildal til «Barnehjemmene August Herman Francke og dr. Barnardo» for 350,000 kroner. Tanken om å etablere et barnehjem på Hoel gård var imidlertid ikke noe som kommunen ønsket, og de nektet dem konsesjon. I stedet ble gården kjøpt opp av et konsortium av 25 gårdbrukere fra bygda. Lederen for disse hadde selv vært ansatt som gårdsbestyrer på Hoel gård i en del år; Eilif Sandberg. Han kjøpte ut resten i 1932, og Sandberg-familien eier gården den dag i dag – ellers om som far i huset bruker å si; den virkelige eieren er banken!

I dag er det sønnen i huset - odelsgutten fra «Jakten på Kjærligheten» - som driver gården. Ved siden av kyllingproduksjon og grønnsaker, så er hovedinntekten fortsatt forpleining og overnatting. Her har verdens toppledere sittet og diskutert. Her har Norgestopper overnattet, og i dag er det teknisk-administrativ ansatte fra AMEK og DNF på Høgskolen i Innlandet som skal få meske seg i de ærverdige lokalene.

Her blir det både et faglig program, god mat og godt drikke, samt litt sosialisering litt senere utpå kvelden. Det blir ikke noe live musikk i kveld, men skulle vi hatt det, så burde jobben gått til en lokal fyr, som holder til ikke langt unna her.

Ulf Storbekk er det man kaller en glad amatør. Musikken kom som en interesse i tillegg til sportsinteressen, og ved siden av å samle på Birken-medaljer, så fant Storbekk stor glede av å være med i lokale revy- og teatergrupper. Han har i flere år tatt oppdrag som kirkesanger, og har sunget både i begravelser og i bryllup.

Tilbake i 2004 fikk han endelig muligheten til å lage ei plate. Låtene til albumet skrev han imidlertid ikke selv. Tekstene var skrevet av Henning Hartung, bedre kjent under artistnavnet P Luv. Hvis det heller ikke lyder så kjent, så ringer det kanskje en bjelle med Flava to da Bone – som var 90-talls rap-gruppa han var medlem av. Musikken var komponert av låtskriversmeden Jarle Kristoffersen. Jarle var en av primus-motorene da tidligere Høgskolen i Hedmark etablerte en bachelor i Music Management på Rena tilbake i 2008. Jarle var en dyktig forsker, formidler, lærer, musiker og låtskriver, men døde dessverre alt for tidlig i 2012 – kun 48 år gammel.

Plata «Left Leaving» solgte nok ikke veldig mange eksemplarer, men låta «Down Periscope» husker jeg ble spilt jevnt og trutt på lokalsendingene til NRK – i det som nå er Innlandet.

Jeg husker at jeg oppdaget låta først, før jeg ante hvem som hadde den. Jeg var mektig imponert, og den entusiasmen delte også OA sin journalist da han fanget opp Storbekks låt på Opplandsradioen, og skrev følgende: Tilgi min uvitenhet. Jeg kjenner ikke noe til artisten, men dette er oppsiktsvekkende bra. «Down Periscope» har kvaliteter av internasjonal klasse.

Ulf Storbekk ble aldri noen internasjonal stjerne, men har fortsatt musikken som hobby ved siden av hans daglige virke som eiendomsdirektør for Coop Innlandet.

Låta «Down Periscope» vil imidlertid alltid leve som en av de beste låtene innenfor sin sjanger som har kommet fra Innlandet. I mine ører!

Den fortjener flere avspillinger, og jeg håper alle som leser dette i dag gir den noen runder på Spotify – så skal jeg se om jeg ikke får lurt den inn på spillelista på Hoel gård i løpet av kvelden også.