20. mars (80/366) - Virginia: Times like These

Den første engelske kolonien i Amerika ble etablerte i Virginia i 1607, da en gruppe slo seg ned i et lite område langs kysten, i det som ble starten på byen Jamestown.

Det var harde kår på det nye kontinentet, og i løpet av tre år hadde 80 % av kolonistene dødd – stort sett på grunn av sykdom og matmangel. De få som var igjen klarte imidlertid å karre seg fast, og ti år senere fikk de påfyll av folk, da de første slavene ankom med skip fra Afrika. En stor del av disse kom fra landet Angola, og en av disse var ei jente som i historiebøkene fikk da logisk nok navnet Angela.

Hun ble den første registrerte slaven i Virginia, og selv om store deler av hennes historie forblir ukjent, så er en del kjent.

Hun var en del av en gruppe på 350 slaver som ble solgt til en portugisisk sjøkaptein i havnebyen Luanda, i Angola. Året var 1619. Skipet skulle egentlig til byen Veracruz i Mexico, men ble overfalt av britiske pirater ute på Atlanterhavet, som stjal et titall av slavene, og tok dem med over i skipet The Treasurer – som tok dem med til sin destinasjon: Virginia.

Der ble Angela kjøpt av en fyr ved navn William Peirce, og hun ble satt i arbeid hjemme hos ham frem til 1922. Da gikk en gjeng lokale urfolk til angrep på kolonistene, og nærmere 350 måtte bøte med livet. Angela og Peirce overlevde, og hun var fortsatt registrert som tjenestepike hos Peirce-familien i 1625. Hun var da en av 23 afrikanske slaver registrert bosatt i kolonien.

William Peirce drev en butikk, og eide en tobakksplantasje, så mest trolig var hun i sving der fra morgen til kveld. Arkeologiske funn ved bostedet kan også tyde på at hun jobbet mest innendørs, med matlaging og vasking, og kanskje barnepass, slik tjenestepiker i mange år senere også gjorde. Etter 1625 forsvant hun fra historiebøkene, så hva som skjedde med Angela er uvisst.

Byen Jamestown ble fraflyttet i 1699, og senere jevnet med jorda. I dag er det kun et arkeologisk sted og et utendørsmuseum der bosetningen lå, ved munningen av James River.

Den nærmeste byen er Williamsburg, som ble etablert i 1632. Der møttes fire gutter på universitetet på tidlig 90-tallet og dannet bandet Seven Mary Three. De første albumene gikk rett hjem hos meg, før det med det tredje albumet gitt nedover. Etter mange års pause, så kom de med et nytt album i fjor – uten at den på noe som helst vis engasjerte meg. Jeg får holde meg til «American Standard» (1995) og «Rock Crown» (1997).

Dagens låt blir deres vakre «Times like These» fra sistnevnte album.

It only gets to me in times like these

And times like these are getting to me