19. mars (79/366) - Vermont

På min rundreise gjennom de 50 amerikanske delstatene, så har nå turen kommet til The Green Mountain State – Vermont.

Vermont er en av de sju statene som utgjør området New England i det nordøstlige hjørnet av USA, og den eneste av disse uten kystlinje. Navnet kommer fra fransk, Verts monts – som betyr grønne fjell. Det var åpenbart sommer da de franske kolonistene ga staten navnet, for på høsten blir de mange trekledde fjellene et fargespill i oransje, gult og rødt – akkurat som trærne her på høsten.

Vermont er den nest minst folkerike staten i hele USA, og totalt bor det kun rundt 650,000 mennesker der. Omtrent det samme som i Luxembourg.

En fjerdedel av disse bor i og rundt den største byen Burlington, som ligger idyllisk til ved statens største innsjø Lake Champlain, der også grensen til New York går mot vest – og til Canada mot nord. Det var for øvrig på den innsjøen at verdens første innlandsdampbåt ble sjøsatt tilbake i 1808 – nærmere 50 år før vår egen hvite svane. Innsjøens navn stammer fra den franske oppdagelsesreisende Samuel de Champlain, som etter å ha etablert Quebec i 1608 reiste syderover, og oppdaget innsjøen og området som i dag er Vermont.  

Vintertid blir alle de grønne trærne hvite, og takket være delstatens kuperte landskap, så har området også blitt kjent som et mekka for folk som er interesserte i ski- og vintersport. Totalt finnes det rundt 20 alpinsentre i staten, og landets første utforløype ble etablert her i området tilbake i 1934. Noen år tidligere hadde det blitt bygget en hoppbakke utenfor den lille byen Brattleboro, og Harris Hill er fortsatt en populær normalbakke som årlig arrangerer hopprenn – også med gjester fra Norge.

Det første stilaset i Harris Hill, Brattlesboro, VT. Fotograf ukjent

Den første bakkerekordinnehaveren har vært omtalt i bloggen her tidligere i år. Ingvald «Bing» Anderson satte den første bakkerekorden på 48 meter tilbake i 1922. Bings far var Ivar Bredo Andersen fra Oslo, mens hans mor var finsk. De møtte hverandre i Berlin, New Hampshire, der Bing også ble født.

I 1938 satte Birger Ruud ny bakkerekord med 67 meter, og hvis vi ser bort fra Torger Tokle, så var det den siste nordmannen som holdt bakkerekorden i Harris Hill. I dag er det slovenske Blaz Pavlic som innehar bakkerekorden på 104 meter stående – satt i 2017.

Alpint og utfor står fortsatt sterkt i staten, og av dagens aktive i sirkuset, så kan det nevnes at Ryan Cochran-Siegle er født og oppvokst i Burlington, Vermont. Det samme er for øvrig vår egen utøver Atle Lie McGrath. Hans far Felix McGrath var en av USAs beste slalåmkjørere på 80-tallet, og deltok i Calgary-OL i 1988.

Av andre vintersportsutøvere fra Vermont kommer vi heller ikke utenom langrennsløperen Bill Koch, som i tillegg til å delta i Hovdesprinten på Gjøvik også tok sølv på 3-mila i OL i Innsbruck i 1976.

Verdt å nevne er også i høyeste grad Andrea Mead Lawrence, som på 50-tallet var en av verdens beste kvinnelige alpinister. Hun vant gull i både slalåm og storslalåm da OL-sirkuset kom til Oslo i 1952.

Dagens soundtrack kommer fra Henry Jamison. Han vokste opp i et musikalsk hjem i Burlington, og begynte selv å lære seg å spille på gitar da han gikk i 8. klasse. En av hans forfedre i direkte nedadgående linje var George Frederick Root, som komponerte en rekke populære kampsanger under den amerikanske borgerkrigen. Denne musikaliteten har gått i arv, og Henrys egen far er også en klassisk skolert musiker. For Henry derimot, så falt valget på mer moderne musikk. Kall det gjerne folk. Indie folk. Eller rett og slett bare singer-songwriter.

Jamison har gitt ut tre album: The Wilds (2017), Gloria Duplex (2019) og The Years (2022). Dagens sang kommer i fra sistnevnte, og har tittelen «The Middle Name». Ganske så passende på flere måter, siden Josef i dag har navnedag. Mitt mellomnavn.