18. mars (78/366) - Rød stasjonsvogn

Den første bilen jeg selv husker fattern hadde var en rød Mazda 929 stasjonsvogn. Dette var hans første møte med det japanske bilmerket, og det falt åpenbart i smak – for de to neste, og siste, bilene hans, var også 929 stasjonsvogner. En beige og en sølvgrå. Den sistnevnte ble også min arv, og den bilen jeg både lærte å kjøre med, og den første bilen jeg kjørte etter at jeg tok lappen.

De to sistnevnte hadde et litt mer traust design enn den første røde. Jeg har alltid hatt lyst på en rød bil, da jeg synes fargen er forlokkende i seg selv – men det var også noe med designet på den røde stasjonsvogna som var ekstremt forlokkende. Jeg klarer ikke gjenskape bildet i mitt indre, men det finnes heldigvis et bilde av den i et gammelt fotoalbum hjemme hos min mor, som utgjør mitt visuelle minne av denne bilen.

Han byttet den nok ut før jeg begynte på skolen, for jeg har ingen erindring av bilen selv. Det meste fra tidlig alder er visket ut av harddisken, sammen med så mye annet.

Ut i fra informasjon jeg har funnet ut på nettet så må den røde modellen ha vært en LA2 Serie II-modell, som ble produsert i perioden 1976 til 1978. Jeg har ikke klart å finne igjen bildet jeg er helt sikker på å ha sett, men har funnet en tilsvarende som modellen på nett. Det som skilte denne fra den Serie I-modellen var i hovedsak fronten og den ikoniske grillen, som hadde blitt litt mer «amerikanisert» siden forrige modell – for å sitere et norsk bilblad på 70-tallet.

Mazda 929 dukket første gang opp i Norge i 1973. Mazda var fortsatt et relativt nytt bilmerke i Norge. De startet opp i Japan allerede i 1920, men først i 1967 begynte salget i Norge. Agenturet hadde Tom Kolberg sikret seg, etter at han i 1966 så en demonstrasjonsbil på en utstilling i Oslo. I juli 1967 kom de første 150 bilene med båt til Drammen, og Kolberg selv var på plass og overså lossingen.

De første Mazdaene ankommer Lofoten. Foto: Lofotposten, 1967

Parallelt hadde Torstein Johansen fra Sortland også fått et agentur for direkteimport av Mazda på vegne av Sortland Bilforretning, og i Vinterfestuka i Narvik i mars 1967, så var en Mazda 1500 et av de største trekkplastrene – og 80 biler ble bestilt fra Japan til Sortland. At merket var ukjent for folk flest i Norge ble tydelig da Harstad Tidende stolt kunne informere om at Mazuda var på vei til Norge – bare for å et par dager senere rykke inn en rettelsesnotis om at de selvfølgelig mente Mazda.

Allerede i 1971 hadde Mazda blitt det mest solgte japanske bilmerket i Norge.

Midt på 70-tallet var Mazda den mest solgte personbilen i Norge, og en av årsakene var prisnivået. De var langt billigere enn mange andre bilmerker, men hadde minst like god kjørekomfort og tekniske spesifikasjoner som de dyrere. Mazda var langt fra det største merket i japansk bilindustri på 70-tallet. Både Toyota og Datsun var større, men Mazda var altså den mest populære av de tre i Norge. Dyktig markedsføringsarbeid og at bilene hadde rykte på seg å være problemfrie, og med et preg av å være en dyrere bil, var også en medvirkende årsak til dens popularitet i Norge. Importen her til lands ble driftet fra – sitat – enkle tyskerbrakker i Oslo. Mazda-importørene la vekt på oppbygning av et forhandlerapparat mer enn på gedigne importlokaler med panoramavinduer og marmorresepsjon.

 I tillegg var utseende forlokkende. Stasjonsvognutgaven av 929-modellen ble kalt for «Stasjonsmesteren» i markedsføringen, og ordlydene var blant annet: «Her får du både i pose og sekk». «Elegant, sporty og luksuriøs». «En ekstra rommelig stasjonsvogn med massevis av utstyr».

Ikke alle bilbladene var like imponert. I en anmeldelse fikk stasjonsvogn-utgaven kritikk for å være lav under taket og ha forholdsvis smalt bagasjerom sammenlignet med tilsvarende merker. Andre igjen var utmerket fornøyd med utgaven. Utmerket beinplass og tilfredsstillende takhøyde, meldte Nationen sin biljournalist.

De litt sprikende omtalene stoppet imidlertid ikke kundene fra å trykke 929 til sitt bryst. Selv om 929-modellen også kom i en sedan-utgave, så var det stasjonsvognen som ble flaggskipet blant norske bilister. I 1980 var hele 13,35 % av alle solgte biler i Norge stasjonsvogner, og den meste solgte var 929. Den vippet da den klassiske Volve 245 med fra førsteplassen. 63 % av alle solgte Mazda 929-modeller var stasjonsvogn-utgaven.

Dagens soundtrack for å ære fatterns gamle, røde Mazda blir nok ei låt i fra katalogen til gårsdagens store, musikalske aha-opplevelse; Jeffrey Martin.

Låta «Red Station Wagon» på hans nyeste album «Thank God we left the Garden» er sterke selvransakende tekst om å akseptere alle for den de er, og se seg godt inn i speilet hvis man noen gang har gjort urett på veien til den erkjennelsen.

I don't believe it

I don't believe it now

I don't believe how I let you down