19. mai (140/366) - Vampen Wendy

Gjensynet med musikkvideoen av Deborah Blando i går vekket minnene om en annen musikkvideo som gikk varmt på VHS-spilleren hjemme på Tandum på samme tid. Nok en gang var det en video som var blitt tatt opp fra et musikkprogram på svensk TV, og nok en gang var det ei blond jente som fanget oppmerksomheten til den kvisete, pubertale unggutten med piggsveis.

Dama det var snakk om var Wendy James, som var frontfigur i bandet Transvision Vamp. Musikkvideoen til deres «I Want Your Love» var langt mindre uskyldig enn Blando sin video, og det rykket nok helt sikkert ikke bare i rockefoten i nattens mulm og mørke, da denne videoen også ble spilt i hjel på VHS-spilleren på tidlig, tidlig 90-tallet.

Wendy James var tre år eldre enn Deborah Blando, og langt mindre uskyldig også i utseende og væremåte. Dette gikk så klart også hjem hos en 14-år gammel gutt på Toten.

Hennes biologiske mor var fra Norge, og ble gravid med Wendy etter et tilfeldig møte under språkreise i England. Den nyfødte jenta ble derfor gitt bort for adopsjon rett etter fødselen i London. Wendy James har visst nok aldri hatt interesse av å ta kontakt med sin biologiske mor, selv om hun i et intervju med magasinet Beat i 1988 hevdet at hun ville møte henne en gang – og at hun hadde fått vite navnet hennes, og navnet på hennes norske bestefar.

Oppveksten hennes sammen med adoptivforeldrene, like utenfor London, var god, men hun følte tidlig på en rastløshet, og flyttet hjemmefra allerede midt i tenårene. Da hun gikk i 9. klasse, så hadde hun allerede opptaket punken, og stakk ei sikkerhetsnål gjennom nesa for å være like kul. Hun begynte å vanke i punk- og subkultur-kretser, og det var gjennom det miljøet at hun i 1984 ble en del av bandet Transvision Vamp, som ble et aldri så lite kultband utover 80-tallet, som kombinerte den engelske punk- og synthbølgen med deprimerte, svartkledde karer – og Wendy James som en blanding av en sensuell og promiskuøs Madonna-figur i front.

Låta «I Want Your Love» ble en enorm hit så vel som i England, som her hjemme i Norge. Bandet spilte på Rockefeller i Oslo den 15. september 1990, og man kan jo undre seg om hennes biologiske mor da fortsatt visste om avkommet, og visste at hun var i landet?

Bandet ble oppløst så tidlig som i 1992. Etter det har Wendy James holdt på med flere andre prosjekter, både alene og sammen med andre. I 2004 startet hun bandet Racine, som i 2008 også var på en liten Norgesturne, der de spilte i Moss, Oslo, Ås, Trondheim og Namsos – før de returnerte til England.

I dag spilles Transvision Vamp i stua, men musikkvideoen skal jeg nok spare ungene for… men ikke dere!