17. juni (169/366) - Romania - Ukraina

EM-kindereggene kommer på løpende bånd, og selv om helgen er over – og det er en ny travel eksamensuke på jobb, så er jeg også i dag nødt til å vie min oppmerksomhet mot tre nydelige fotballkamper.

Belgia mot Slovakia, og Østerrike mot Frankrike venter senere i kveld, men klokka 15 begynner dagens mest interessante match i mine øyne: Romania mot Ukraina.

To land som begge har hatt sitt å stri med i moderne tid, og vi har vel alle et ekstra hjerte for at Ukraina skal gjøre det bra i et mesterskap.

Siden Ukraina ble en selvstendig nasjon i 1991, så har nasjonene møtt hverandre seks ganger – men kun i treningskamp-sammenheng. Statistikken viser at vi kan forvente oss en jevnspilt kamp. Tre ganger tidligere har Romania vunnet, mens Ukraina har vunnet to ganger. I 2011 endte treningskampen lagene imellom uavgjort 2-2.

I mai var det åtte år siden sist lagene møtte hverandre, og den gangen vant Ukraina 5-4 i en kamp som ble spilt i Italia.

Romania og Ukraina deler en 61 mil lang grense, både til lands og til vanns. Nasjonene har tidvis også hatt et noe anstrengt forhold til hverandre, mest av alt på grunn av kjekling rundt ei øy i Svartehavet: Slangeøya.

Den lille øya, på bare rundt 170 000 kvadratmeter, har vært demilitarisert siden 1997, da det ble skrevet en avtale mellom Romania og Ukraina. Øya hadde før 1948 vært en del av Romania, men ble motvillig formelt overført til Sovjetunionen i startfasen av den kalde krigen.

Siden 1991 har øya vært en del av Ukraina, og i 2007 etablerte de en grensestasjon på øya – og noen ti-talls ukrainske grensevakter flyttet til øya sammen med familiene sine.

Da Russland invaderte Ukraina i februar 2022, så kom øya i verdens søkelys. Russerne bombet den på krigens første dag, men selv under et massivt angrep – så forsvarte de ukrainske grensevaktene seg som helter, og viste – bokstavelig talt - de russiske krigsskipene fingeren. Ukraina tok øya tilbake et halvt år senere, og øya har siden den gangen blitt et symbol for Ukrainas håp om å vinne tilbake andre territorier som russerne har okkupert.

I ettermiddag er det bare fotball som skal spilles, men de 90 minuttene i München blir for begge land noe langt viktigere enn bare fotball. Et nytt kapittel skal skrives i historiebøkene, og det blir en ny symbolsk kamp om Slangeøya – heldigvis med bare beina som våpen, og en lærfotball som kule.

Dagens soundtrack kommer fra Ukraina, og vi skal fortsette i sjangeren post-rock, som har blitt en populær sjanger i mange øst-europeiske land.

Trioen «Way Station» består av tre karer fra Kiev, og de har holdt på siden 2010. De debuterte med plata «The Ships» i 2013, og fra den utgivelsen får dere i dag låta «Dark Sea» - som også på mange måter blir symbolsk i forhold til det som skjedde på Slangeøya for to år siden siden.

Bandet har spilt sammen med mange av de største post-rock bandene i verden, som japanske MONO og amerikanske This Will Destroy You – men siden 2022 har bandet konsentrert seg om helt andre ting enn musikk. De har tatt et aktivt valg om å sperre musikken sin for strømming fra Russland, og bruker kontoene sine på sosiale medier til å rette verdens fokus på de overgrepene som daglig fortsatt skjer i hjemlandet.

Det virker som om alle i bandet er trygge, og de spilte visst nok på en post-rock festival i hjembyen Kiev så sent som i fjor.

I kveld heier vi alle på Ukraina!