16. juni (168/366) - Polen - Nederland

Nok en deilig EM-dag i vente med tre nydelige oppgjør. I kveld venter både Slovenia mot Danmark, og Serbia mot England, men først ut er oppgjøret mellom Polen og Nederland, og det er den vi skal lade opp til her.

Lagene har møtt hverandre 19 ganger i løpet av historien, og Polen har kun vunnet tre av disse – så Nederland må kunne sies å være store favoritter foran ettermiddagens oppgjør på Volkparksstadion i Hamburg.

Faktisk må vi helt tilbake til 1979 siden Polen sist vant en landskamp mot Nederland. Det skjedde i EM-kvalifiseringen før EM i Italia i 1980, og Polen hadde da ung Zbigniew Boniek på laget, som senere skulle bli proff i Juventus og Roma, og bli en av 80-tallets beste fotballspillere i Europa. På den tiden hadde Polen sin beste periode som landslag, og i VM 1982 tok de faktisk bronse, etter å ha slått Frankrike 3-2 i bronsefinalen i Alicante.

Landene var i samme kvalifiseringsgruppe før EM i 1988 – et EM som senere Nederland vant. Polen klarte ikke å kvalifisere seg, men måtte vente til 2008 før de for første gang klarte å kvalifisere seg til et EM. Siden den gangen har de imidlertid klart det hver gang, og skal nå spille sitt femte EM på rad.

I kvalifiseringen til USA-VM i 1994 var både Polen og Nederland i gruppa til Norge, som på besynderlig vis vant gruppa, som også inneholdt land som England og Tyrkia.

I år er altså alle disse fire med i EM, mens Norge fortsatt strever i landslagsfotballens bakgård.

Ja, jeg heier som regel på underdogen, men i dag får jeg som gammel Orange et dilemma. Jeg unner Nederland alt godt, men samtidig er ikke Nederland like sexy som de var i 1988, så om jeg måtte ta side i ettermiddag, så ville jeg nok jublet høyest hvis Polen tok sin første seier mot Nederland siden slutten av 70-tallet.

Dagens soundtrack er signert det polske post-rock bandet YENISEI. Bandet fra Krakow har tatt navnet sitt etter verdens femte største elvevassdrag, som strekker seg fra steppene i Mongolia, og renner ut i den delen av nordishavet nord for Russland som bærer navnet Karahavet.

Som med elver, så er ofte post-rock sjangeren preget av flytende melodier og toner, og det er derfor ikke få slike band som har tatt enten låttitler, albumtitler eller bandnavn etter naturlige underverker.

Dagens låt heter også til alt overmål «Waves» - der bandet tar oss med gjennom bølger av alt som definerer sjangeren – kontrastene mellom det stille vannet, og de øredøvende fossefallene.

Så gjenstår det å se om det også blir noen bølger i Hamburg i ettermiddag…