15. juni (167/366) - Ungarn - Sveits

Tre EM-kamper vises i dag på rappen fra klokka tre, så planen for dagen er allerede satt for min del. Italia mot Albania klokka ni, Spania mot Kroatia klokka seks, og først ut – Ungarn mot Sveits klokka tre.

Det ville vel vært naturlig for de fleste å glede seg mest til å se Italia eller Spania, men for meg er dagens hovedkamp bataljen mellom Ungarn og Sveits.

Lagene har ikke møtt hverandre siden de var i samme VM-kvalifiseringsgruppe foran VM i 2018. Da tapte Ungarn begge oppgjørene. Historisk sett har imidlertid Ungarn overtaket, med 30 seiere over Sveits - på totalt 46 forsøk.

Begge lagene har også en overraskende solid EM-historikk, og Ungarn har faktisk den beste statistikken. I løpet av fire tidligere mesterskap, så har de to ganger kommet helt til semifinalen. Vi må tilbake noen år, for vi snakker da 1964 og 1972 – og på den tiden var noen av de beste spillerne i verden fra Ungarn, og de var en langt bedre fotballnasjon enn i dag.

I 1964 vant de til slutt bronsen, etter å ha slått Danmark 3-1 i bronsefinalen. De fikk også med seg tre spillere på «EMs lag»: Forsvarsspilleren Dezso Novak, og angriperne Ferenc Bene og Florian Albert. Sistnevnte var på den tiden regnet som en av verdens beste, og selv om han spilte hele karrieren for laget Ferencvaros hjemme i Ungarn, så ble han i 1967 «årets spiller» i Europa.

Så kommer plot twisten som velter den imponerende statistikken – i 1964 var det kun 4 lag med i selve EM, og de gikk altså rett på semifinalene uten gruppespill!

Den gangen var det ikke kvalifiseringsgrupper slik det er i dag, men i kvalifiseringsrundene, så ble det spilt utslagsturnering (cup) fra runde 1. Ungarn hadde altså lyktes å kjempe seg videre gjennom tre kvalifiseringsrunder begge disse årene, og avsluttet kvalifiseringen med det som i dag ville ha vært tilsvarende en kvartfinale – der de i 1964 slo ut Frankrike med totalt 5-2 over to kamper. Så det var med andre ord en ganske så brukbar bragd allikevel.

Foran EM i 1972 hadde UEFA innført et gruppespill slik vi kjenner i dag, men med noen færre lag og grupper. Nok en gang var det bare fire lag som kom videre til EM. Vinnerne fra de åtte gruppene møttes til en kvartfinale som avgjorde hvilke fire som kom til selve EM-sluttspillet.

Ungarn slo ut både Frankrike og Norge i sin gruppe, før de måtte ut i en tredje omkamp mot Romania i kvartfinalen før EM-billett igjen ble sikret.

Sveits på sin side klarte ikke å kvalifisere seg før i 1996, etter at Roy Hodgson hadde gjort en grundig jobb over flere år, og fått laget helt opp til tredje plass på FIFA-rankingen til VM i 1994.

Årets deltakelse blir den sjette for sveitserne, og den tredje på rad. Sist gang kom de seg helt frem til kvartfinalen, etter å ha overraskende slått ut Frankrike etter straffekonkurranse i åttendelsfinalen.

I kvartfinalen ventet Spania, og jammen holdt ikke sveitserne også dem til straffekonk. Det hele åpnet så bra da Sveits scoret på sin første straffe, mens spanjolene bommet på sin første – men da de tre neste som prøvde seg alle bommet, så røyk Sveits programmessig ut.

Så gjenstår det å se da, om Sveits overrasker også i år? Da bør de i alle fall unngå å tape mot Ungarn, siden de to andre lagene i gruppa er vertsnasjon Tyskland og Skottland.

Fotballmessig er begge på sett og vis uansett underdogs, så jeg kommer til å være relativt nøytral i dag klokka 15 – og bare kose meg med 90 minutter med mesterskapsfotball.

Frem til det skal jeg høre på litt sveitsisk rock signert Lausanne-bandet Favez.

Plata Gentlemen, start your engines kom jeg over for en ti-femten års tid siden, og den snurrer fortsatt jevnlig på Spotify når jeg føler for å la rockefoten gå.

Vokalist og låtskriver Christian Wicky deler etternavn med en av Sveits’ tidligere midtbanegeneraler, som også var med i EM-troppen i 1996, Raphael Wicky, men ingenting tyder på at det er et slektskap mellom dem.

Dagens låt blir «Headed for the Ocean» er også en fin opplading til sommerferien, som nå nærmer seg dag for dag.

God EM-lørdag!