14. juni (166/366) - Endelig starter fotball-EM!

Endelig fredag – og endelig klart for fotball-EM 2024!

I kveld starter altså ballet, og nå venter et gruppespill med et vell av TV-kamper i all overskuelig fremtid. Tre kamper per dag først gjennom hele gruppespillet.

Sommerens vakreste eventyr strekker seg helt inn i sommerferien, og avsluttes med finale på Olympiastadion i Berlin den 14. juli – altså om en hel måned.

Da er muligens jeg og ungene fortsatt i Tysklandroad trip, men noen billetter til å dra å se EM live kommer vi nok ikke til å unne oss. Det er helt sikkert utsolgt, og hvis ikke – så er det mest trolig priset ut i forhold til hva vi har å rutte med i feriebudsjettet vårt.

Så vi (det vil si JEG!) får følge med på denne herlige, én måneds turneringen fra egen orkesterplass – nemlig foran fjernsynet.

I kveld klokka 21 braker det løs på Allianz Arena i München, der vertsnasjonen Tyskland tradisjon tro åpner.

Motstandere er Skottland, og på papiret ser det ut som en grei hjemmeseier. Men det er det som er den store magien med slike mesterskap – her kan altså skje, og det kommer garantert til å bli skreller. Spørsmålet er bare når og hvem.

Generalprøven til Skottland var langt i fra overbevisende, da de kun maktet å score to ganger mot lille Gibraltar. Faktisk holdt Gibraltar 0-0 frem til timen var spilt, men to scoringer fra Ryan Christie og Che Adams reddet skottene fra en komplett fiasko i oppkjøringen.

Tyskland på sin side fikk heller ingen selvtillitsboost av sin generalprøve, som endte 0-0 mot EM-klare Ukraina. Det til tross, så hadde tyskerne hele 27 skuddforsøk, men kun fem på mål. Jeg tipper de har hatt skuddtrening de siste dagene før det i kveld smeller i gang for alvor, og det ville overraske meg stort om de nok en gang må gå av banen med smultring.

Den musikalske oppladningen til kveldens EM-start er signert et skotsk band. Jeg heier alltid på underdogen, så jeg håper naturligvis på en skrell.

Glasgow-bandet Travis har blitt veteraner i sin sjanger, siden de albumdebuterte i 1997. Bandet tok navnet sitt etter en karakter i Wim Wenders-filmen Paris, Texas – den samme filmen som også det skotske bandet Texas hentet navnet sitt i fra.

Låta «The Last of the Laughter» var en av mine favoritter fra plata The Man Who fra 1999, og så får vi se hvem som ler sist etter kveldens åpningskamp i München, da – tyskerne eller skottene…