15. januar (15/366) - Shoshone Falls

I dag er det akkurat 95 år siden Martin Luther King Jr. kom til verden.

Borgerrettsforkjemperen var en sterk stemme for likestilling på tvers av etnisitet i USA, og viet store deler av sitt korte voksne liv til å være talsperson på demonstrasjoner, og være pådriver og støtte i de mange borgerrettighetssakene i landet på 50- og 60-tallet. I 1964 ble han belønnet med Nobels fredspris for sitt arbeid. Samtidig levde han med konstante trusler mot seg, og i 1968 ble han skutt og drept i Memphis, der han var for å holde en appell til støtte for en streik blant mørke renholdsarbeidere, som streiket fordi de ble forskjellsbehandlet i jobben sammenlignet med sine lyse kolleger.

Dagen i dag markeres over hele USA, og har vært en nasjonal helligdag siden 1986.

I staten Idaho har de utvidet denne dagen til å også være en markering for diversitet, mangfold og likestilling sett i lys av statens egen historie. Dagen går under navnet «Idaho Human Rights Day», og har eksistert siden 1990.

Det skulle jo bare mangle, men dagen og fokuset kommer for statens urbefolkning 200 år for sent. Området der Idaho ligger i dag hadde vært befolket av urfolk i tusenvis av år før Lewis & Clark-ekspedisjonen tråkket inn i 1805. Meriwether Lewis og William Clark var hyret inn av president Thomas Jefferson for å finne en passende rute fra øst, og helt over til Stillehavskysten i vest.

Omtrent to år etter at de la ut på reise fra Pittsburgh, Pennsylvania, så ankom de i august 1805 det som i dag er grenseområdet mellom Montana og Idaho. Der møtte de på en gruppe med rundt 60 menn fra Shoshone-folket. Møtet var av det fredelige slaget, og gjengen til Lewis & Clark ble invitert med inn til landsbyen der disse holdt til.

Lewis & Clark sin ekspedisjon banet imidlertid vei for alle andre eventyrlystne, og etter hvert trakk alt fra pelsjegere til kristne fundamentalister inn i området, og det ble stadig flere konflikter i møte med urfolkene.

Etter at det ble funnet gull i 1860, så strømmet enda flere til, og skapte stor innflytting – og enda mer konflikt.

I januar 1863 ankom en tropp fra den amerikanske hæren for å rydde opp i konflikten, men enden på visa ble at de regelrett henrettet over 450 menn, kvinner og barn fra Shoshone-folket – som ble stående med blodige bokstaver som den største massakren av urfolket i de amerikanske historiebøkene.

Mange av de overlevende valgte å konvertere til mormonisme i frykt for ytterligere represalier, men ble etter hvert fryst ut av trossamfunnet og på slutten av 1860-tallet plassert i et reservat etablert av myndighetene.

I dag er kun 1,3 prosent av statens nærmere to millioner innbyggere av nasjonal minoritetsbakgrunn.

En av Idahos største og viktigste severdigheter i dag er den vakre fossen Shoshone Falls. Navnet fikk fossen av myndighetene i 1905, offisielt om en hyllest til urfolkstammen – men muligens også av dårlig samvittighet over hvordan disse ble behandlet.

Fossen har en bredde på nærmere 300 meter, og et fritt fall på 65 meter på det høyeste. Den har fått flere klengenavn opp gjennom årene, deriblant både «Vestens Niagara» og «Brudesløret».  

Shoshone Falls ligger i elva Snake River, ikke langt unna byen Twin Falls.

«Twin Falls, Idaho» er også tittelen på dagens låt, signert den amerikanske artisten Ron Pope. Da COVID slo oss ut i 2020, så satt jeg med billetter til en Ron Pope-konsert i London som gikk i vasken – så jeg har enda til gode å få høre ham live.

Dagens låt tilegnes de som fortsatt tar kampen. For menneskerettigheter, for borgerrettigheter. For diversitet, for mangfold og for likestilling. Dessverre ser ikke verden så veldig mye bedre ut for mange enn den gjorde i Idaho 1863 eller i Memphis 1968.