13. juni (165/366) - Lagleder: Brian Clough

Et drømmelag må jo også ha en lagleder, og jeg akter ikke lede laget, selv om jeg sikkert har flere års erfaring fra diverse managerspill opp gjennom årene. Det duger ikke her, og derfor presenterer jeg i dag Vladimirs All-Star lags lagleder.

Vi må da blåse liv igjen i en legendarisk karakter, som dessverre har vært død i 20 år nå – nemlig sjefen over alle sjefer, Brian Clough.

Hadde jeg hatt et forhold til Clough som aktiv fotballspiller, så hadde han vel nærmest kommet inn på laget bare på grunn av scoringsstatistikken. Han var nemlig en skikkelig målkåt spiss for sin hjemklubb Middlesbrough, der han over seks sesonger mellom 1955 og 1961 scoret hele 204 mål på 222 kamper – noe som faktisk gjør at han den dag i dag topper listen i historiebøkene over tidenes mest effektive spiss med flere enn 200 scoringer for sin klubb.

Allikevel var det som manager han virkelig skulle bli kjent, og få legendestatus i fotball-verdenen. Det hele begynte i Hartlepool i 1965, men det var først da han tok over Derby County i 1967 at han virkelig satte spor etter seg. Han førte Derby til sitt første seriemesterskap i 1972, kun tre sesonger etter at han førte dem opp i toppdivisjonen. Året etter tok han Derby helt til semifinalen i Europacupen, før han etter en krangel med ledelsen i klubben, sa opp stillingen og gikk til Brighton.

Han fikk ingen suksess på sydkysten, og flyttet nordover igjen til Leeds, der han noe overraskende ble tilbudt sjefsjobben i 1974. Clough var en spesiell type, som ikke var den enkleste å ha med å gjøre – spesielt hvis du ikke strøk ham medhårs. Han fikk sparken etter kun 44 dager i Leeds United, men det største kapittelet i hans karriere var enda ikke skrevet.

I 1975 tok han over Nottingham Forest, og det var der han virkelig ble en sann legende. Han gjentok bedriften fra tiden i Derby – tok Forest opp i toppdivisjonen, for så å føre dem til sitt første seriemesterskap sesongen etter. Med Nottingham Forest fikk også Clough endelig suksess i Europa, og vant Europacupen i både 1979 og 1980, etter å ha slått respektive Malmö FF og Hamburg SV i finalene.

På YouTube finnes det et vell av gode historier om og med Brian Clough. Han var en karismatisk type, med sine egne ideer og mange gode replikker. Han hadde et temperament av de sjeldne, noe både klubbledelse, og spillere som ikke fulgte hans pipe, fikk kjenne på kroppen.

I tillegg er det en stor anbefaling å se filmen “Damned United”, der Martin Sheen gestalter Clough på en fantastisk måte.

Clough ledet Nottingham i hele 18 sesonger, før han i 1993 la opp etter at klubben dessverre rykket ned fra Premier League.

Han døde i 2004, 69 år gammel – men blåses i livet igjen for å lede dette All-Star laget i sin faste grønne genser.

Dagens soundtrack er signert Nottingham-trioen Amber Run, som har holdt det gående siden 2012, og gitt ut tre album og en rekke singler. Vokalist Joe Keogh har en klokkeklar og mektig stemme som kryper inn i de kaldeste indre gangene, og det skulle ikke forundre meg om til og Brian Clough hadde latt seg berøre av disse.

Deres «Amen» gir meg assosiasjoner til Jeff Buckleys «Hallelujah».

Brian Clough vekkes til livet i igjen – la det skje!