7. juni (159/66) - 7. Taha Ali

Ett hvert drømmelag trenger en skikkelig overraskelse, og den kommer i dag på venstrekanten. Her rydder jeg enkelt plass til den spilleren jeg nyter mest å se på av dagens aktive. Det er store ord, spesielt kanskje når vi snakker om en snart 26-år gammel innbytter fra Allsvenskan.

Jag skojar inte. Taha Ali er verdt en helaftens fotballdokumentar i seg selv. Han har en lettbeinhet, og et teknisk repertoar, som gjør at det er en eneste stor fryd å se han spille fotball. Det han mangler på fysikken tar han igjen med renter på flair – for å bruke et ord som er mer dekkende enn det vi har i den norske ordboka.

For han mangler en hel del, denne ballkunstneren. Derfor er det ytterst sjeldent han får 90 minutter. Halvparten av kampene starter han som regel på benken, og kommer inn en god halvtime før slutt, når motstanderne begynner å bli seige i beina – og byr opp til svingom, med finter som sender både den ene og den andre både gjennom og rundt pølseboden.

Et hvert lag trenger en Taha Ali – om ikke annet for underholdningens del. Derfor blir han faktisk helt selvskreven på dette drømmelaget, og med disse spillerne rundt seg, er jeg sikker på at han fortsatt ikke hadde stått tilbake for noen – heller tvert imot.

Men hvem er så denne fyren?

Han er en late bloomer først av alt. Han kom til Malmö FF først foran fjorårssesongen i en alder av 24.

Hans foreldre var immigranter fra Somalia, men Taha ble født i Sverige, dagen etter at Argentina slo ut England på straffer i 8. delsfinalen i fotball-VM - den 1. juli 1998.

Fotballkarrieren startet han i hjembyen Stockholm, der han spilte for de mindre klubbene Spånga, Bromstens IK og Sundbybergs IK.

I 2018 gikk han til IFK Stocksund, som da lå på nivå tre i svensk seriefotball.  Etter en sesong der, så gikk han til Sollentuna FK, der han scoret 10 mål på 29 kamper, samtidig som han jobbet som vekter ved siden av fotballen.

I 2021 ble hentet til Örebro for spill i Allsvenskan. Der ble han ingen suksess, og fikk etter hvert forlate klubben på utlån, etter kun å ha fått to innhopp.

Han havnet i stedet i Västerås, som spilte på nivå 2. Der spilte han seg raskt inn i fansen sinehjerter, og fikk på mange måter endelig sitt gjennombrudd. Selv om han fikk så mange kamper – så ble han en publikumsmagnet av de sjeldne, og vant til og med en pris for byens beste idrettsutøver. Ja, du hørte rett. Byens beste idrettsutøver, uavhengig av idrett. Han blir den dag i dag fortsatt hyllet i byen, og da han var der med sitt MFF tidligere i sommer, så ropte hjemmefansen omtrent like mye på Ali som på sine egne spillere.

I 2022 gikk han til Helsingborg – et lag i fritt fall i Allsvenskan. De rykket ned med god margin, men Taha Ali hadde allikevel klart å imponere på et ellers svakt lag. Såpass mye at selveste Malmö FF stod klare med sjekkheftet.

I løpet av sin debutsesong for MFF scoret han seks mål og noterte seg for sju assists i løpet av 30 kamper. I kun to av disse kampene fikk han samtlige minutter på banen. De fleste kampene fikk han på venstresiden, men Ali kan også spille på høyrekanten, og det er der han plasseres i dette laget.

Han kunne sammen med sine lagkamerater løfte pokalen som serievinnere i november, og i januar fikk han sin debut på det svenske landslaget i en alder av 25 – i en treningskamp mot Estland.

Taha Ali ble like godt stemt frem som kampens beste spiller, og hans lagkamerat fra MFF, Isaac Kiese Thelin, sa det som sant var; han har egenskaper som ikke finnes i Skandinavia. Han har nok helt rett!

I løpet av årets 13 første kamper har han kun klokket én 90-minutter. Sju av kampene har han startet på benken. Det har kun blitt ett mål hittil, og to assist, men han har allikevel gleder publikumet minst like mye som de andre stjernene i Sveriges desidert beste klubblag.

Taha Ali minner vel egentlig mest om en futsal-spiller som har forvillet seg inn i ellever-fotballens rike. De aller fleste som spiller futsal er tekniske showspillere, som svært sjeldent i tillegg mestrer samme idrett på stor bane. Taha Ali gjør det. Og han har selvfølgelig bakgrunn som Futsal-spiller. Da han spilte på nivå 2 i Sverige, så spilte han faktisk samtidig for Hammarby i den øverste Futsal-ligaen, og som unggutt fikk han også 6 landskamper for Sveriges Futsal-landslag. Så teknikken har han altså utviklet og perfeksjonert på den scenen som er skreddersydd for slikt.

Det blir spennende å se om Taha Ali kan ta ytterligere steg på den store scenen. Han fyller snart 26, og kommer nok aldri til å bygge på seg nok muskler til at han ikke ofte blir et lett bytte for store, sterke forsvarsspillere – som elsker å gå inn i taklinger mot lille Ali, med full – og noen ganger overdreven – kraft. Da må ballkunstneren stort sett gjøre det han gjør best – nemlig skvette unna, og finte de store guttene på rumpa.

Så spørs det da, om vi får ballkunstneren fra Stockholm-bydelen Tensta på en enda større scene i tiden fremover – eller om han etter hvert flytter hjem. For innerst inne har han nok fortsatt en drøm om å en gang spille for favorittlaget sitt AIK.

Denne scenen fortjener i alle fall Taha Ali – og det hadde rett og slett vært en fryd og sett ham i dette selskapet. Det verste av alt – jeg tror han heller ikke som nevnt hadde gjort bort seg!

Dagens soundtrack kommer fra en fyr som også har gjort Malmö til sin hjemby, selv om han faktisk er født i Wien i Østerrike. Andi Almqvist har ved siden av å lefle med musikk jobbet som tegner, blant annet for Skåne-avisen Sydsvenskan.

Til høsten kommer Almqvist ut med et nytt album – det første på hele seks år – og det gledes. Jeg oppdaget Almqvist for en god del år siden, og falt for hans unike stemme og stil, som en slags svensk Tom Waits møter kabaret møter David Lynch’ univers.

Og apropos – til sommeren kan dere høre ham i Halden, der han slenger seg med norske The Salmon Smokers i en hyllest til nettopp Tom Waits.

Dagens låt beskriver det Taha Ali viser på fotballbanen på sitt beste – pornografi!