1. mai (122/366) - Første dag i mai

Kom mai, du skjønne milde, oversatte danske Daniel Jäger i sin tid Christian A. Overbeck sin tekst Komm lieber Mai, und Mache til. Tonesatt av selveste Mozart, så var dette melodien som virkelig skulle sette stemningen for det som ventet etter en lang vinter: nemlig sommeren!

Våren hopper jeg glatt over. Mars er per definisjon den første vårmåneden. Dessverre kan vi ikke med hånda på hjertet dele inn året i fire ganger tre måneder lange årstider her oppe på bjerget. Det er knapt slik at april har vært en vårmåned i år, føles det som. Da det atter en gang lå snø på bakken da jeg skottet ut på den sommerskodde bilen forrige helg, så sank den iskalde, digre steinen i magen enda dypere. Jeg hungrer etter sol og varme. Jeg hungrer etter sommer.

Nå får det vel være nok? Vel vitende om at vi sikkert også får et lite snødryss i løpet av mai også, så vil jeg helst bare at vi skal gå fast forward til sol og sommer. Stabilt og varmt. Drømmetenkning, I know. Men jeg lever alltids i håpet, selv om jeg har blitt gammel nok til å skjønne at den tanken som oftest bare er en illusjon. Men i dag, i dag er det sol. I dag blir det varmt.

Jeg elsker mai. Måneden der min eldste datter har bursdag. Måneden med flest røde dager i året, og et vell av korte arbeidsuker. Deilige avbrekk, selv om jeg egentlig ikke har tid. Måneden som gjør skogen atter grønn.

I dag går vi sammen inn i mai måned sammen med den irske artisten Fionn Regan.

Han kom til verden i kystbyen Bray i 1981. Hans mor var kunstmaler, og hans far var musiker - og huset var alltid fylt med kunst og musikk i løpet av oppveksten. Selv ble han dratt med på både stue-jams og konserter fra han var en neve stor, og det ble da også naturlig at musikken ble Fionn sitt levebrød.

Han albumdebuterte i 2006 på Cocteau Twins-bassisten Simon Raymonde sitt plateselskap Bella Union, som også har eller har hatt artister som Midlake, Mercury Rev, Father John Misty, Fleet Foxes, Susanne Sundfør og Stephanie Dosen i stallen.

Debutalbumet The End of History ble hyllet av musikkbransjen, og plata ble også kåret til årets album i en kåring hjemme på Irland. Siden den gang har han gitt ut i alt seks album, og den sjuende er på vei senere i år. Den har han spilt inn i legendariske Abbey Road Studio i London. Nå er det nær håpløst å sette musikk i bås, og mye av det vi fyller ørene våre med er sjangeroverskridende. I jungelen av undersjangere som forstå-seg-påere elsker å merke musikk med, så mener seg noen at Fionn sin musikk faller inn under Neo-Folk. En ny bølge som tar opp arven etter artister som Bob Dylan og Nick Drake, altså. Mer eller mindre.

Selv om Regan kanskje ikke har skaffet seg noe stort navn her på bjerget enda, så har du muligens hørt ham i en eller annen TV-serie. Der er musikken hans godt brukt, blant annet i Grey’s Anatomy og Skins.

Dagens låt henter jeg fra hans tredje studioalbum 100 Acres of Sycamore, og den heter åpenbart First Day of May.

Måtte vi nå få evig solskinn i et plettfri sinn!